open-navfaktor-logo
search
Privlačenje investicija
Velika očekivanja od ekonomske diplomatije BiH u Njemačkoj
Njemačka s investiranih 614 miliona maraka nalazi na sedmoj poziciji na listi zemalja najznačajnijih investitora u BiH
22.10.2018. u 20:26
get url
text

Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), razgovarao je s novoimenovanim generalnim konzulom BiH u Štutgartu Beganom Muhićem o mogućnostima zajedničke saradnje na unapređenju ekonomskih odnosa između BiH i Njemačke na polju investicija i izvoza.

Milinić je upoznao bh. diplomatu o aktivnostima FIPA-e na polju privlačenja stranih investicija, promociji bh. potencijala za investiranje, kao i trendovima priliva stranih ulaganja u BiH, s fokusom na njemačke investicije realizirane do sada u našoj zemlji.

Govoreći o stranim investicijama istakao je da se Njemačka s investiranih 614 miliona maraka nalazi na sedmoj poziciji, na listi zemalja najznačajnijih investitora u BiH. Prema podacima Centralne banke BiH, učešće investicija iz Njemačke iznosi 4.6 posto, u ukupnim stranim direktnim ulaganjima  u BiH.

Prema istraživanjima Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK) u BiH posluje 250 njemačkih firmi i zapošljavaju oko 6.000 radnika.

Među najznačajnijim investitorima iz Njemačke su Haidelberger Zement AG – Tvornica cementa d.d. Kakanj,  Messer Gresheim Haft – Messer postrojenja u Sarajevu, Mostaru i Zenici, Xella International – Xella BH d.o.o. Tuzla, proizvodnja građevinskog materijala...

S obzirom da se Štutgart nalazi u pokrajini Baden-Wurttenbeg koja je sjedište automobilske industrije i koja je također poznata po velikom broju preduzeća iz mašinske industrije, od bh. diplomate se očekuje da radi na nastavku proširenja postojeće ekonomske saradnje između BiH i ove pokrajine, kao i na dodatnom produbljivanju ekonomskih veza, kao i promociji bh. potencijala putem organiziranja privrednih susreta, učešćem na sajmovima i privrednim skupovima s ciljem predstavljanja mogućnosti za ulaganje u BiH.

Preduzeća iz BiH niz godina imaju odličnu saradnju s njemačkim firmama iz Baden-Wurttenberga i veoma je važno osigurati nastavak uspješne suradnje, navodi se u saopćenju Agencije za unapređenje stranih investicija BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.