open-navfaktor-logo
search
Ruski ministar
Vijeće sigurnosti UN-a: Lavrov održao govor i napustio sjednicu
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zapadne države imaju za cilj produžiti sukobe u Ukrajini što je više moguće kako bi oslabile Rusiju, javlja Anadolu Agency (AA).
22.09.2022. u 20:41
get url
text

- Takva linija znači da su zapadne zemlje direktno uključene u ukrajinski sukob i čini ih stranom u njemu - rekao je Lavrov obraćajući se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Lavrov je ustvrdio da osam godina u Ukrajini "ukrajinska vojska i nacionalističke formacije ubijale i nastavljaju ubijati stanovnike Donbasa".

Navodeći da se ruska vojska suočava ne samo s oružanim snagama Kijeva, već i s vojnom mašinom kolektivnog Zapada, Lavrov je rekao da se svrha zapadnih država više ne skriva.

- Cilj im je što duže produžiti sukob kako bi iscrpili i oslabili Rusiju unatoč gubicima i razaranjima - rekao je Lavrov.

Lavrov je pozvao generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Antonia Guterresa da ukrajinske vlasti objave popis poginulih u Buči. Nakon toga je napustio sjednicu UN-a čim je završio s govorom. Tada je riječ uzeo britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, koji je prokomentirao:

- Lavrov ne želi čuti kolektivnu osudu ovoga Vijeća.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.