open-navfaktor-logo
search
Britanac se dosjetio
Violončelist u pandemiji izgubio dvoranu i publiku, pa sad svira kravama
Violončelist Jacob Shaw (30), Britanac s danskom adresom bio je očajan kada su uvedene stroge mjere lockdowna, koje su za njega značile da svoju mziku nema gdje niti za koga izvoditi.
02.07.2021. u 22:12
get url
text

Tad mu je sinulo kako bi situaciju mogao iskoristiti za ono do čega mu je i inače stalo - zvuk klasične muzike učiniti dostupnim i izvan koncertnih dvorana, prenosi euronews.com.

Zato je pokrenuo muzičku školu u mjestu Stevns, sat vremena vožnje udaljenom od Kopenhagena.

Uz školu je običavao i izvoditi muziku diljem ruralne regije oko Stevnsa, no pooštravanje mjera nije više dopuštalo ni tu mogućnost.

Nakon toga Jesenas je uvjerio vlasnika farme Mogensa Haugaarda da bi bilo dobro i poticajno za njegove krave da ih izloži zvukovima klasične muziku.

Prošle zime prvo su krenuli s razglasom u njihovoj staji, a životinje su odmah reagirale. Na muziku su se brzo naviknule, a ima utjecaj i na njihovo raspoloženje i zdravlje.

- Puno su mirnije i opuštenije, lakše im je pristupiti - objasnio je vlasnik krava.

Nije dugo trebalo da se violončelistu pridruže i drugi muzičari.

Izvodeći muziku za krave, smatra Shaw, mladi umjetnici s manje iskustva mogu se riješiti stresa i navikavati na publiku.

Mlada violinistica Roberta Verna, s Jacobom je izvela 15-minutni koncert kompozitora Reinholda Gliera i Bele Bartoka.

- Situacija je bila drugačija, no u pozitivnom smislu. Zanimljivo je što nas krave doista slušaju. Stekla sam dojam da nas i poštuju - zadovoljna je Verna.

Jacob nema nikakvu namjeru prestati s koncertima za krave, već nastaviti svirati i za "nadolazeće naraštaje."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.