open-navfaktor-logo
search
RTFKT
Virtuelne Nike patike prodate su za više od 250 hiljada KM
Nike je u decembru kupio virtuelnog dizajnera patika RTFKT (izgovara se "artefakt"). Preko 20 miliona KM je potrošeno na njihov prvi virtuelni set patika.
02.01.2023. u 17:13
get url
text

Patike su kolekcionarski artikli, pa nije neobično vidjeti da neke postižu ogromnu cijenu, ali nedavna kupovina Nike NFT 'Cryptokicks' patika vjerovatno će proći kao jedna od neobičnijih rasprodaja u analima historije patika - neko je platio 130.000 dolara ili nešto više od 238,5 hiljada KM za par virtuelnih Nike patika.

NFT je dio Nike Dunk Genesis Cryptokicks kolekcije od 20.000 NFT-ova koju su lansirali Nike i RTFKT, virtualni dizajner patika kojeg je Nike kupio prošlog decembra.

Nike/RTFKT

NFT je rijedak, dolazi s koloritom koji je dizajnirao poznati umjetnik Takashi Murakami. Od 20.000 virtuelnih patika u setu, postoji samo 98 sa dizajnom, što ga čini rijetkim artiklom za kolekcionare. Od lansiranja prošlog petka, kupci su kupovali generičke patike iz kolekcije za između 5.000 i 9.000 dolara (9.000 i 16.000 KM).

Bez obzira vjerujete li u metaverzum ili ne, mnoge kompanije se klade da je to budućnost. Nike je jedan od njih. Osim što je kupio RTFKT u decembru, stvorio je Nikeland u Robloxu, onlajn "metaverzu" koji svakodnevno posjećuju milioni ljudi.

Ovo nije jedini brend koji ima pogled na Web3: Adidas je u decembru objavio svoju kolekciju Metaverse od 30.000 NFT-ova, u saradnji sa Bored Ape Yacht Clubom. Vlasništvo nad NFT-om obećava ispuštanje i virtuelne i stvarne odjeće, što je taktika koju su također preuzeli Dolce & Gabbana. Gucci je krenuo drugačijim putem, udruživši se s NFT kolekcijama s plavim čipovima kako bi Gucci odjeću stavio na avatare Pudgy Penguinsa, World of Women i Bored Ape Yacht Cluba.

Što se tiče RTFKT-a, on stoji iza Clone X, jedne od najuspješnijih NFT kolekcija. Dizajnirao ga je Takashija Murakamija i to je set od 20.000 3D slika profila inspirisanih 3D animeima čiji vlasnici su Justin Bieber i sl. Sada košta nešto više od 50.000 dolara za kupovinu Clone X, ali članstvo dolazi sa pogodnostima. U februaru, vlasnicima je ispuštena misteriozna kutija koja je, nakon sedmica nagađanja, na kraju sadržavala par Nike Dunk Genesis Cryptokicks i asortiman bočica koje se mogu opremiti na patike kako bi promijenile boju.

Da, cipele koje su se prodavale za hiljade dolara besplatno su puštene u zrak vlasnicima Clona X.

Postoji osam različitih bočica, od kojih su neke češće od drugih. Dakle, ogromna je suma potrošena na Murikami patike. Same bočice se mogu prodavati. Jedna vanzemaljska bočica, jedina vrsta rjeđa od Murikamijeve bočice, prodata je za 449.000 dolara (825,6 hiljada KM). RTFKT kaže da vlasnici mogu izvoditi određene online misije koje će "evoluirati" kožu patika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.