open-navfaktor-logo
search
Evropska komisija
Von der Leyen: Moramo se pripremiti za najgori mogući scenario sa snabdijevanjem prirodnim gasom
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen navela je u intervjuu za španjolski list El Mundo kako bi se EU trebala pripremiti za najgori mogući scenario kada je riječ o snabdijevanju prirodnim gasom, prenosi portal EUractiv. 
01.08.2022. u 21:12
get url
text

- Moramo ostati ujedinjeni jer je Rusija jedina odgovorna za ovu energetsku krizu i niko drugi. S obzirom na to da je Rusija već djelomično ili potpuno prekinula opskrbu prirodnim gasom za 12 država članica, svi moramo biti spremni na najgori scenario - rekla je Von der Leyen. 

Također je napomenula da su neke zemlje EU više ovisne o ruskom gasu "bilo zbog svog geografskog položaja ili zbog svojih suverenih energetskih odluka" te dodala da su te zemlje sada u ranjivijem položaju, ali da su ekonomije zemalja članica ipak povezane kroz jedinstveno tržište. 

- Sada se EU okreće pouzdanijim energetskim partnerima - rekla je ona.

- Već smo dosegli rekordne količine isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Sjedinjenih Država, sve veće količine gasa dopremamo iz Norveške, zemalja Zaljeva, Alžira ili regije Kaspijskog mora te sve većeg broja zemalja širom svijeta - objasnila je Von der Leyen. 

- U prvoj polovini 2022. godine uvezli smo dodatnih 38 milijardi kubnih metara LNG-a i gasa kroz plinovode koji nisu iz Ruske Federacije. To nam je pomoglo da kompenziramo smanjenje dotoka od 28 milijardi kubnih metara gasa kroz ruski plinovod - zaključila je Von der Leyen. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.