open-navfaktor-logo
search
Posljedica inflacije
Wizz Air saopćio razloge zašto su zatvorili bazu u Sarajevu
Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air objasnila je razloge zbog čega je došlo do zatvaranja njihove ispostave u Sarajevu. 
25.10.2022. u 11:12
get url
text

VEZANI TEKST - Ukidanje baze Wizz Aira u Sarajevu pogoduje Tuzli: Veći broj letova, a s operacijama kreće i Ryanair

Kako prenosi exyuaviation.com, Wizz Air će krajem sljedeće sedmice ukinuti gotovo sve svoje linije iz glavnog grada Bosne i Hercegovine i premjestiti svoja dva aviona stacionirana u gradu.

– Glavni izazovi s kojima smo se suočili su rastuće cijene goriva i visok nivo inflacije koji su uticali na potražnju za zračnim prevozom u zemlji.  – rekli su iz Wizz Aira, piše Ex-Yu Aviation News.

Prevoznik će održavati samo usluge od Abu Dhabija i Londona do Sarajeva, koje će obavljati njegove podružnice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kompanija će se umjesto toga usredotočiti na razvoj svoje baze u Tuzli, ali će za sada održavati dva aviona u gradu.

– Kao rezultat postojećih tržišnih uslova, naša baza u Tuzli će za sada nastaviti letjeti s istim brojem aviona. Nedavno smo najavili novu liniju iz Tuzle za Eindhoven i stalno pratimo potražnju kako bismo joj se prilagodili i pokrenuli dodatne nove rute kako bismo našim klijentima služili najbolje što možemo – poručili su iz firme.

VEZANI TEKST - Wizz Air se povlači sa Aerodroma Sarajevo, uskače Air Serbia, otkrili i cijene karata

Očekuje se da će zračni prevoznik proširiti svoje operacije izvan Tuzle tokom ljetne sezone 2023., s nekoliko ruta koje su ranije letjele iz Sarajeva.

Očekuje se da će odlazak Wizz Aira iz Sarajeva uticati na performanse aerodrome u Sarajevu. Ovaj prevoznik je činio oko 35 posto putnika zračne luke, odnosno ukupno oko 400.000 putnika.

Procjenjuje se da će prevoznik nadolazeće zimske sezone, koja traje od sljedeće nedjelje do 25. marta, opslužiti ​​između 150.000 i 200.000 dodatnih putnika na uslugama do i iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Tridesetak zaposlenika zračnog prevoznika iz Sarajeva dobilo je ponudu da se presele u druge baze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.