open-navfaktor-logo
search
Kardinalan propust
Zbog pogrešnog DNK, nevin bio u zatvoru: Prijedorčanin oslobođen optužbi za drogu
Nemanja Matijaš iz Prijedora oslobođen je danas, u ponovljenom postupku, optužbi za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet droga.
27.01.2023. u 14:27
get url
text

Presudu je donio Okružni sud Banja Luka kojim predsjedava sudija Pane Gavrić, a koji ga je 2018. godine u prvostepenom postupku oglasio krivim za isto djelo.

Tada je osuđen na pet godina zatvora zajedno sa sugrađaninom Vanjom Vukovićem i u zatvoru je već proveo blizu tri i po godine.

Uhapšeni su 2017. godine u automobilu kojim je upravljao Vuković, a u kojem je pronađen paket heroina. Obojica su tvrdili da Matijaš nema veze sa krivičnim djelom, ali ih je sud osudio kao saizvršioce na po pet godina zatvora.

Sve vrijeme prethodnog postupka Matijaš je tvrdio da DNK nalaz, koji je bio ključni dokaz, nije njegov, ali je sud to bez posebnog obrazloženja odbio.

Tokom izdržavanja kazne u KPZ Banja Luka Matijaš je uspio uraditi novo DNK vještačenje, te je utvrđeno da je njegov DNK zamijenjen za Vukovićev. Ovaj kardinalan propust napravljen je najvjerovatnije u laboratoriji Zavoda za sudsku medicinu RS-u.

- Nakon provedenih dokaza tužilaštva i odbrane, sud je utvrdio da nije dokazano da je Nemanja Matijaš počinio predmetno krivično djelo - kazao je nakon izricanja presude branilac Gordan Jovišević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.