open-navfaktor-logo
search
Akcija As
Zbog slučaja "Bosnalijek" SIPA istražuje profesora Mehmeda Jahića, ponovo pretres kuće direktora Uzunovića
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavljaju aktivnosti na realizaciji operativne akcije kodnog naziva "As", jutros započete na području Sarajeva i Konjica, a u sklopu koje se vrše pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na ukupno 12 lokacija.
19.05.2022. u 11:46
get url
text

Aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo - zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivično djelo - povlaštene informacije.

Iz SIPA-e su za Fenu potvrdili da se pretresi odnose na pravnu osobu "Bosnalijek", odnosno na direktora ove farmaceutske kompanije Nedima Uzunovića, te na profesora Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Mehmeda Jahića.

Pretresi se vrše po nalozima Kantonalnog suda i Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih poslova KS i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

S obzirom na to da su pretresi još u toku, iz SIPA-e su naveli kako će javnost biti informirana naknadno o rezultatima akcije i eventualnim hapšenjima osoba koje se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.