open-navfaktor-logo
search
"Kajak"
Združena akcija policija dvije države: Hapšenja u Srbiji i BiH zbog krijumčarenja migranata
Na području Bratunca uhapšena je jedna osoba, dok je u Srbiji uhapšeno njih šest, među kojima i osumnjičeni organizator grupe
17.12.2019. u 11:41
get url
text

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru operacije kodnog naziva "Kajak", provodi aktivnosti u suradnji s policajcima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije (SBPOK) i Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti su usmjerene na razbijanje i procesuiranje grupa za organizirani kriminal koje djeluju na području Srbije i Bosne i Hercegovine, a koje su organizirane radi krijumčarenja većeg broja ilegalnih migranata, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Tokom realizacije operacije “Kajak”, danas su policajci SIPA-e na podučju Bratunca uhapsili jednu osobu, osumnjičenu da je član grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi nezakonitog krijumčarenja i prebacivanja ilegalnih migranata s područja Srbije u BiH, radi daljeg transporta prema zemljama EU.

Osoba je osumnjičena za krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata iz člana 189a. KZ-a BiH.

Istovremeno, u okviru akcije, na području Srbije u koordiniranoj akciji policajaca SBPOK-a Srbije, uhapšeno je šest osumnjičenih osoba, među kojima i osumnjičeni organizator grupe.

- Postupajući po nalogu tužioca  iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, pripadnici SIPA-e, pretresli su stambeni i poslovne objekte koje koristi osumnjičeni iz BiH, te su izuzeti predmeti i dokazi koji će biti korišteni u okviru dokumentovanja i procesuiranja krivičnog djela - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru rada u toj međunarodnoj operaciji, podršku pružio Policijski centar jugoistočne Evrope-SELEC, te je ostvarena saradnja Tužilaštva BiH i SIPA-e s Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, Službom za poslove sa strancima BiH i MUP-om Republike Srpske, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.