open-navfaktor-logo
search
Forum u Davosu
Zelenski pozvao Zapad da pojača sankcije Rusiji
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak Zapad da pooštri pritisak sankcijama na čelnika Kremlja Vladimira Putina i da pojača podršku Kijevu kako bi osigurao da Moskva ne uspije u svom ratu.
16.01.2024. u 21:31
get url
text

Oklijevanje Zapada u podršci Kijevu i strah od eskalacije rata s Rusijom koštali su vremena i života i mogli bi produžiti borbe godinama, poručio je on u emotivnom govoru Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

S obzirom da je nekada čvrsta ratna podrška Zapada Kijevu sada pokolebana u jeku političkih prepirki u Washingtonu i Bruxellesu, Zelenski je kazao kako Evropljani moraju shvatiti da Putinovi planovi idu dalje od rata u Ukrajini.

- Putin, ustvari, utjelovljuje rat. On se neće promijeniti. Moramo se mi promijeniti. Svi se moramo promijeniti do te mjere da ludilo koje živi u glavi tog čovjeka ili glave bilo kog drugog agresora ne prevlada - rekao je Zelenski.

Skoro dvije godine nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu, Zelenski je izjavio da se snažno protivi zamrzavanju sukoba na sadašnjem nivou.

- Putin je grabežljivac koji nije zadovoljan smrznutim proizvodima - rekao je on.

Kazao je da sankcije Moskvi moraju biti pravilno sprovedene i da je nedostatak sankcija za ruski nuklearni sektor ilustracija slabosti Zapada.

- Naravno, zahvalan sam na svakom paketu sankcija. Hvala vam. Ali približavanje mira bit će nagrada za sve one kojima je stalo da sankcije funkcionišu sto posto - kazao je on, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.