open-navfaktor-logo
search
Podrška Njemačke
Zelenski u Berlinu: Ne napadamo Rusiju, mi branimo naš teritoriju
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako njegova zemlja ne napada rusku teritoriju, već oslobađa onu koja je legitimna teritorija Ukrajine.
14.05.2023. u 13:13
get url
text

Zelenski boravi u posjeti Berlinu, gdje se sastao s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, te kancelarom Olafom Scholzom. Nakon sastanka sa Scholzom u palati Scholss Bellevue, gdje je Zelenski dočekan uz vojne počasti, održana je zajednička konferencija za novinare.

Na pitanje da li napadaju rusku teritoriju, Zelenski je odgovorio:

- Ne napadamo rusko tlo. Spašavamo našu legitimnu teritoriju. Nemamo ni vremena ni snage za to.

Zelenski je ponovio kako Ukrajina priprema protivnapad kako bi vratila okupirane teritorije. Navodeći da će se o potražnji borbenih aviona razgovarati u drugom dijelu sastanka sa Scholzom, Zelenski je naglasio:

- Sada radimo na stvaranju koalicije borbenih aviona.

Svi želimo da rat završi što je prije moguće

Ukrajinski predsjednik je naglasio da Rusija trenutno ima nadmoć u zračnom prostoru i da to žele promijeniti.

- Svi želimo da ovaj rat završi što je prije moguće, ali mora završiti pravednim mirom - rekao je Zelenski, ističući da temelj mira treba biti mirovna formula Ukrajine, gdje se rat događa.

Naglasivši kako su teritorijalni integritet i sigurnost Ukrajine jednako važni kao i teritorijalni integritet drugih zemalja, Zelenski je istaknuo kako očekuju da će rat završiti ove godine.

Zahvalio je Njemačkoj za podršku koju pruža njegovoj zemlji.

Njemački kancelar Olaf Scholz također je rekao da mu je drago što se prvi put susreo sa Zelenskim u Berlinu. Ističući da ukrajinski rat traje već 444 dana, Scholz je poručio da se ukrajinski narod nepokolebljivo suprotstavio ruskim napadima.

- Ovaj užasni rat ima važne geopolitičke posljedice - kazao je Scholz, napominjući da se više od milion ukrajinskih izbjeglica nalazi u Njemačkoj.

Kancelar Scholz je izjavio da Ukrajinu podržavaju ne samo humanitarno, već i politički, finansijski i oružjem:

- Podržavat ćemo vas koliko god bude potrebno.

Paket oružja vrijedan 2,7 milijardi eura

Navodeći da podržavaju Ukrajinu modernim oružjem kako bi se odbranila, Scholz je podsjetio da su se obavezali na paket oružja vrijedan 2,7 milijardi eura.

Rekavši da su pročitali strašne vijesti o ratu, Scholz je rekao:

- Oni koji su odgovorni za ovaj strašni agresorski rat moraju odgovarati. Nijedna država na svijetu ne može napasti drugu zemlju. Niko ne bi trebao ubijati, pljačkati ili otimati djecu.

Iz tog razloga, Scholz je istaknuo da oni rade s partnerima kako bi osigurali da Rusija odgovara za svoje zločine.

Rekao je da je napad na Ukrajinu "dio imperijalističkog koncepta", te da se granice ne mogu mijenjati nasiljem.

Napominjući da će Zelenskom i narodu Ukrajine danas u gradu Aachenu biti dodijeljena Međunarodna nagrada Karlo Veliki, Scholz je naveo da će s ukrajinskim predsjednikom letjeti u Aachen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.