open-navfaktor-logo
search
Pomoć najugroženijima
Živković: Povećane prihode od indirektnih poreza iskoristiti za socijalne programe
Ekonomski analitičar Matej Živković procjenjuje da bi bh. vlasti mogle iskoristiti povećane prihode od indirektnih poreza, početkom ove godine, za ublažavanje posljedica ekonomske krize.
12.03.2022. u 10:27
get url
text

- Zavisi od toga kako vlasti na različitim nivoima definišu kako će rasporediti viškove sredstava u odnosu na prošlu godinu, a moguće je njihovo usmjeravanje na socijalne izdatke ili razvoj - naveo je Živković.

Dodao je da je pred nama period velikih turbulencija i inflacije, a moguće su i nestašice tako vlasti moraju razmatrati socijalne programe, posebno za najugroženije.

- Zbog inflacije i mogućeg rasta nezaposlenosti vjerovatno će rasti i socijalni pritisak u društvu - potcrtao je Živković.  

Pojasnio je da treba imati na umu da je razlog više naplate indirektnih poreza veća potražnja u tom periodu u odnosu na prethodnu godinu, kada je na snazi bilo zatvaranje zbog pandemije koronavirusa ali i manja mogućnost ljudi da troše iz različitih razloga.

Živković je naglasio da je drugi razlog inflacija koja povećavajući cijene u nominalnom iznosu povećava i naplatu poreza u odnosu na prošlu godinu. 

Inače, prihodi od indirektnih poreza u januaru i februaru 2022. iznosili su 1,423 milijarde KM i za 248 miliona KM ili čak 21,14 posto su veći u odnosu na prihode u istom periodu 2021.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.