open-navfaktor-logo
search
Na Kopaoniku
Zlatko Lagumdžija na Biznis Forumu o Zapadnom Balkanu i mreži za održivi razvoj
Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum okupio je preko 1.500 učesnika iz cijelog Regiona.
09.03.2023. u 15:17
get url
text

Centralna tema Foruma je "Otpornost ekonomije u neizvjesnim vremenima – Ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan". U radu Foruma aktivno učešće su imali Predsjednica i članovi Vlade Srbije, ambasadori zemalja EU i SAD, predstavnici akademske zajednice, međunarodnih finansijskih institucija, privrednici, kao i predsjednici privrednih komora Regiona. Na Forumu se analitički razgovaralo o brojnim temama ne samo u makroekonomskoj sferi, već i u svim oblastima koje su važne za razvoj privrede i društva.

Na poziv predsjednika Kopaonik Biznis Foruma i udruženja Ekonomista Srbije Aleksandra Vlahovića, dr. Zlatko Lagumdžija, kopredsjedavajući Mreže rješenja za održivi razvoj Zapadnog Balkana (SDSN WB) je organizovao i moderirao panelu posvećenom ovoj temi.

Panel "Zapadni Balkan – mreža rješenja za održivi razvoj" okupila je bivše premijere Srbije, Crne Gore Mirka Cvetkovića i Filipa Vujanovića, kao i bivšu zamjenicu premijera Albanije Senidu Mesi, Phoebe Koundouri, Predsjednicu SDSN evropske mreže i profesoricu na Atinskom univerzitetu ekonomije i biznisa te Jasminu Selimović, dekanesu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Panelom je moderirao Zlatko Lagumdžija u svojstvu člana Globalnog vijeća Mreže rješenja za održivi razvoj pri Ujedinjenim Nacijama.

Na panelu je istaknuto da je održivi razvoj važan toliko da će uspjeh svih u regionu koji se bave održivim razvojem izostati, ako ne budu postojale državne politike koje su mu posvećene. Panelisti su razgovarali o nedovoljno posvećenim državnim politikama i nedostatku saglasnosti unutar zemalja Zapadnog Balkana, te da pojedine države nisu u situaciji da finansiraju stvari koje su povoljne za realizaciju 17 ciljeva održivog razvoja.

Dr. Lagumdžija je posebno naglasio neophodnost jačanja regionalne saradnje kako bi se u svim zemljama Zapadnog Balkana mogli konačno početi ostvarivati ekonomski efekti i ustupiti mjesto višedecenijskim sukobima i podjelama koje čitav region vuku nazad.

Panel koji je održan na Kopaonik biznis Forumu je podržaala je i Raiffeisen Banke d.d. Bosna i Hercegovina koja kao partner SDSN Mreže Zapadnog Balkana učestvuje u razvoju same mreže, te svojim poslovanjem daje odličan primjer kako i bankarski sektor može da ostvaruje ciljeve održivog razvoja.

Upravo iz tih razloga je dogovoreno da se narednog mjeseca u Sarajevu  u saradnji sa predstavnicima ključnih aktera zelene transformacije ekonomija Zapadnog Balkana, u saradnji sa finansijskim institucijama i sa liderom "zelenog finansiranja" Raiffeisen Bankom Bosna i Hercegovine,  održi i međunarodni Forum Mreže rješenja za održivi razvoj Zapadnog Balkana posvećen inkorporiranju Regiona u Zelenu Agendu Evropske Unije i zelenom finansiranju u najširem smislu te riječi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.