open-navfaktor-logo
search
Sergej Surovikin
Znao za pobunu Wagnera: "Nestali" ruski "general Armagedon" je uhapšen?
Dva izvora bliska ruskom ministarstvu odbrane su za The Moscow Times potvrdila kako je uhapšen general pukovnik Sergej Surovikin, visokopozicionirani zapovjednik u ruskoj vojsci, donedavno glavni ruski general za Ukrajinu, prenosi Sky news.
28.06.2023. u 22:37
get url
text

Vijest o hapšenju još nije zvanično potvrđena.

Jedan od izvora je rekao da je Surovikin, navodno, odabrao stranu šefa Wagnera Jevgenija Prigožina tokom pobune. Ruski vojni blogeri ranije su objavili glasine o hapšenju Surovikina koji nije viđen od subote.

Sergej "Armagedin" Surovikin je drugi komandant ruske vojske i poznat je po vezama s Wagnerovim šefom Prigožinom. Neki sugeriraju da je znao za Prigožinove planove o pobuni.

On je smijenjen na mjestu glavnog komandanta ranije ove godine, ali je zadržao utjecaj u vođenju ratnih operacija.

Ruski Telegram kanal Rybar ranije je sugerirao je da ga drže na ispitivanju.
Američki obavještajci su ranije rekli da je Surovikin znao za Prigožinove planove da se pobuni protiv ruskog vojnog vrha, navodi New York Times.

- Ono što će se dogoditi ovom čovjeku bit će vrlo zanimljivo. Nije se pojavio otkako je dao izjavu u subotu pozivajući Wagnerove da se vrate u jedinice i ponašaju se dobro - rekao je za Sky news analitičar za odbranu i sigurnost Michael Clarke.

Prije nego što je pokrenuo pobunu, Prigožin je bjesnio i protiv Sergeja Šojgua, ruskog ministra odbrane, i Valerija Gerasimova, načelnika generalštaba, okrivljujući ih za neuspjehe u Ukrajini i nedostatak podrške vojske Wagnerovim borcima.

Gerasimov također nije viđen od subote, dodao je Clarke, kao ni zamjenik šefa ruskog vijećaza sigurnost Dmitrij Medvedev.

- Lični avion Medvedeva otišao je u Oman tokom vikenda i nije se vratio - rekao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.