open-navfaktor-logo
search
Objavili na Facebooku
Antifašisti iz Novog Sada spalili fotografiju zločinca Ratka Mladića
Organizacija Antifašistički front 23. oktobar iz Novog Sada spalila je fotografiju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića uz antifašističku pjesmu "Ay, Carmela!" i čestitali građanima Međunarodni dan tolerancije.
16.11.2021. u 19:31
get url
text

- Generalna skupština UN (rezolucijom 51/95) 1996. godine, pozvala je države članice da 16. novembra obilježe ovaj dan. Poziv je uslijdio u toku Godine tolerancije Ujedinjenih nacija, 1995. godine, koju je proglasila Generalna skupština UN-a 1993. godine na inicijativu UNESCO-a, kako je navedeno u Deklaraciji o principima tolerancije i Akcionom planu za tu godinu.

Toleranciju je definisao UNESCO, 1995. godine ovako: "Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je također politički i zakonit zahtjev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira."

I baš te '95. ovaj čovjek je to pogazio, činio sve suprotno. Time što je dehumanizovao druge i drugačije diskvalifikovan je da mu se ime i riječ Tolerancija nađu u istoj rečenici. Prema ratnim zločincima društvo ne treba i ne smije imati nikakvu toleranciju! - poručili su antifašisti iz Novog Sada na svom Facebook profilu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.