open-navfaktor-logo
search
Osam sati rasprave
Crna Gora dobila novu vladu na čelu sa Milojkom Spajićem, ovo su imena ministara
Zastupnici parlamentarne većine izglasali su rano jutros 44. Vladu Crne Gore, na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem, nakon skoro osam sati rasprave.
31.10.2023. u 08:11
get url
text
Milojko Spajić, premijer Crne Gore
Milojko Spajić, premijer Crne Gore

VEZANI TEKST - Četnički vojvoda Andrija Mandić izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore

Izbor Vlade podržalo je 46 zastupnika većine, protiv je bilo 19, dok je jedan bio uzdržan. Nova Vlada Crne Gore imat će pet potpredsjednika, od kojih dva resorna i 17 ministara.

Za potpredsjednika vlade za sigurnost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove izabran je Aleksa Bečić iz Demokrata, a Momo Koprivica također iz Demokrata za potpredsjednika za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Srđan Pavićević iz Civisa izabran je potpredsjednika vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, Nik Đeljošaj iz Albanske alternative za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja, a Dragoslav Šćekić iz SNP-a za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih.

Filip Ivanović iz Pokreta Evropa sad (PES) novi je ministar vanjskih poslova, Filip Radulović (PES) saobraćaja i pomorstva, Janko Odović (PES) prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a Maida Gorčević (PES) evropskih poslova.

VEZANI TEKST - U novoj Vladi Crne Gore nema mjesta za Bošnjake, u pregovore ulaze Srbi

Za ministra finansija izabran je Novica Vuković (PES), prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović (PES), pravde Andrej Milović (PES), a za ministricu rada i socijalnog staranja Naida Nišić (PES).

Vojislav Šimun (PES) izabran je za ministra zdravlja, Saša Mujović (PES) ministra energetike i rudarstva, Danilo Šaranović (Demokrate) za ministra unutrašnjih poslova, a Dragan Krapović (Demokrate) za ministra odbrane.

Za ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera izabran je Vladimir Martinović (Demokrate), ministricu kulture i medija Tamara Vujović (Demokrate), poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković (SNP).

Maraš Dukaj iz Albanske alternative izabran je za ministra javne uprave, a Fatmir Đeka iz Albanske koalicije za ministra ljudskih i manjinskih prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.