open-navfaktor-logo
search
Misterije
Emina rodila zdrave blizance, upisali joj abortus, a svjedoci sada tvrde da su bebe iznesene žive
Prošlo je 28 godina od kada je, tada 17-godišnja Emina Mladenović, iz okoline Požarevca, rodila blizance, kojima se izgubio svaki trag. U jedinom dokumentu koji je sačuvan u bolnici stajalo je da je imala abortus
25.09.2019. u 10:29
get url
text

Prošlo je 28 godina od kada je, tada 17-godišnja Emina Mladenović, iz okoline Požarevca, rodila blizance, kojima se izgubio svaki trag. U jedinom dokumentu koji je sačuvan u požarevačkoj bolnici - protokolu intervencije, stajalo je da je imala abortus. Skoro tri decenije kasnije policija je došla do svjedoka koji su vidjeli da su Eminine bebe iznesene žive iz sobe u kojoj se porađala, pišu Novosti.

 Sve se dešavalo 1991, kada je Emina došla na redovnu kontrolu u dispanzer za trudnice, u sedmom mjesecu trudnoće. Doktorica Š. joj je rekla da je sve uredu, ali da ipak dođe na vanredni pregled i da ne ostavlja knjižicu na šalteru.

Kada je došla, u ordinaciji su bile još dvije žene u bijelim mantilima.

- Doktorica me nije pregledala, samo su mi ove žene "uzele anamnezu". Onda mi je doktorica rekla da bi svaka trudnica trebala da provede na ispitivanjima nedjelju dana i da ja imam tu privilegiju. Dala mi je uput za požarevačku ginekologiju - priča Emina za list.

U bolnici, na odjeljenju ginekologije, već kod lifta sačekala ju je sestra sa bocom infuzije. Smjestili su je u četvorokrevetnu sobu pored porodilišta. Iz bočice je polako kapala tečnost satima. Tako je počeo prisilni porođaj.

- U ponoć su počeli nevjerovatni bolovi. Tačno u 3.39 rodilo se prvo dijete. Dječak. Porodila sam se sama, na krevetu, u sobi sa zatvorenim vratima. Tako glasno je zaplakao da ga je čula sestra na drugom kraju hodnika i dotrčala pripremljena, sa makazama i čaršafima. Dok je odnijela bebu, u 3.45 rodila se i druga. Nisam znala da li je živa jer nije plakala - sjeća se Emina.

Sestra J. se vratila i rekla da su dva živorođena dječaka stabilno, ali su u inkubatoru zbog težine - jedan je imao kilogram i po, a drugi 950 grama. Nju su prebacili u sobu za postoperacioni oporavak. Nisu je čak ni zašili.

Sutradan niko nije znao da joj kaže šta je sa bebama, dok se odjednom nije pojavila doktorica Š. iz dispanzera i počela da kuka: "Šta to bi s našim blizancima?!" Nikada nije dobila umrlicu, niti je vidjela svoje sinove. Na jedinom papiru koji je imala pisalo je da se nije ni porodila, već da je abortirala, a krivična prijava koju je podnijela odbačena je.

- Poslije 11 godina ponovo sam rodila blizance, u isto vrijeme kada su se rodili i prvi - u 3.39 minuta i 3.45. Shvatila sam to kao Božiji znak da su moji prvi sinovi živi. Ne prestajem da ih tražim. Ne želim da im mijenjam živote već samo da znaju da imaju braću i sestru - kaže Emina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.