open-navfaktor-logo
search
Ko o čemu...
Grlić Radman okrivio Milanovića za stanje u BiH: Tvrdi da se FBiH pretvara u "bošnjački entitet"
Što se tiče gospodina Milanovića, on želi ostaviti dojam da se nakon godina političkih lutanja, zapravo priključio našim političkim nastojanjima, odnosno da je konačno i sam uvidio tu potrebu za podrškom hrvatskom narodu u BiH.
06.02.2022. u 13:34
get url
text

Kazao je to ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u razgovoru za Novi list.

- Prisjetimo se, on je 2010., kratko prije nego je postao premijer, podržavao Željka Komšića na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji je u to tijelo već ranije bio izabran glasovima Bošnjaka. Nažalost, moram istaknuti da je on među glavnim krivcima za ovo stanje u BiH. Jer baš se za vrijeme njegove Vlade, kada je Hrvatska ušla u EU, bilo dovoljno političkog prostora da se snažno zauzme za pitanje i položaj hrvatskog naroda u BiH. Tu je bila propuštena prilika. Ova Vlada sada pokušava riješiti baš one probleme koje je Milanović dok je bio premijer propustio riješiti - kazao je Grlić Radman za Novi list.

Između ostalog, kazao je i da su Hrvati u BiH su konstitutivan i povijesno autohtoni narod koji je ovog trenutka u najlošijem položaju, a da su "politički predstavnici Hrvata u zadnjih nekoliko mjeseci pokazali izuzetnu kooperativnost i prvi ponudili konkretna rješenja te bili spremni na kompromise".

- Ali na koncu ipak znaju koja je njihova crvena linija koju nikada neće preći. Šta bi oni više trebali učiniti da bi se postigao dogovor? Ukinuti sami sebe kao politički narod? Njih je oko 500.000, najmalobrojniji su i zbog toga su najranjiviji. Povijesno, uvijek je stabilnost BiH ovisila o dogovoru Srba, Bošnjaka i Hrvata. Tako je i sada. Nije bitno koliko kojeg naroda ima. Hrvati moraju biti ravnopravno zastupljeni i legitimno politički predstavljeni, a to se može jedino ostvariti promjenom izbornog zakona - kazao je hrvatski šef diplomatije.

Ustvrdio je kako "ono što žele Hrvati nije traženje nekog specijalnog statusa" kao i da je "Izborni zakon bio više puta mijenjan na njihovu štetu".

- Pa već treći put predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH biraju pripadnici drugog naroda. To znači da su bili majorizirani i da nemaju svog člana Predsjedništva. No, ako se opet dogodi ono što se ne bi smjelo dogoditi, da se izbori održe na stari način i u neregularnim uvjetima, to bi značilo političku eutanaziju Hrvata. A posebno za hrvatsku poziciju postoji opasnost da im se izaberu predstavnici u Domu naroda jer time bi se izgubio taj mehanizam obrane vitalnog nacionalnog interesa - rekao je Grlić Radman.

Upitan "pretvara li se Federacija BiH na puzajući način praktički u bošnjački entitet?", kazao je:

– Nema sumnje, to je cilj svega ovoga – pokušaj političke majorizacije Hrvata u BiH. Mi pak smatramo kako bi bošnjački narod morao ipak pokazati više razumijevanja za hrvatske zahtjeve ako žele zajednički život u BiH.

Grlić radman je komentirao i dolazak Dragana Čovića u Narodnu Skupštinu Republike Srpske, te njegovu poruku Srbima "da čuvaju Republiku Srpsku".

– Mislim da je to malo izvučeno iz konteksta njegovog govora. Čoviću je u interesu razgovarati sa svima onima koji participiraju u vlasti i koji su dio političkog ustrojstva BiH. I to bi trebalo sagledavati sveobuhvatno. Njegov govor treba sagledavati u činjenici jednog političkog konteksta, ali i razočaranja i nezadovoljstva rezultatima pregovora u Neumu - kazao je Grlić Radman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.