open-navfaktor-logo
search
Kriminalci na FB
Ispovijest Hrvatice: Lažni američki vojnik zaveo je i prevario moju 72-godišnju majku
Policija je rekla da će odmah obavijestiti Interpol i zamolila ih je da majka, ako može, još nekoliko dana održava komunikaciju s njim kako bi ga lakše locirali.
12.08.2019. u 09:58
get url
text

Već treću noć zaredom sjedim za laptopom i dopisujem se s potpunim strancem, s kriminalcem ili kriminalnom grupom vjerovatno na drugoj strani planeta. Moj suprug sjedi na trosjedu i gleda vijesti, dijete spava, a ja pišem poruke lažnom američkom vojniku, 55-godišnjem oficiru koji je, prema vlastitim tvrdnjama, prije sedam dana penzionisan. Udovac je i samohrani otac 11-godišnje djevojčice koju u SAD-u čuva dadilja.

Tako svoju priču započinje Marija P. (pravi identitet poznat redakciji) iz jednog mjesta na jugu Hrvatske, piše Jutarnji list.

- Znam da ovo zvuči ludo i da se čini kako nisam pri sebi - opravdava se i dodaje da se s tim se čovjekom, koji zapravo ne postoji, dopisuje s razlogom.

 Prije nekoliko mjeseci primijetila je da se s njenom majkom nešto događa. Ona je udovica već desetak godina, živi sama, dobrog je zdravlja i, ističe kćerka, dobro izgleda za svoje 72 godine. Dosta je povučena, ima krug prijateljica s kojima se ujutro nađe na kafi, a navečer obično kartaju. Uvijek je imala neku svoju rutinu, a onda je prije nekoliko sedmica iznenadila sve u svojoj porodici. 

Kupila je nekoliko novih haljina, cipele na petu, novo čipkasto donje rublje. Išla je kod kozmetičarke na tretman lica, manikuru i pedikuru. Sve je to pravdala riječima da je dobila neku novu želju za životom, da želi neke promjene u životu.

- Pomislila sam da ima pravo na to, da se napokon probudila i postala jako sretna. Uživala sam vidjeti je nasmijanu, punu života - kaže Marija.

Zatim ju je jedno popodne pozvala k sebi, bila je lijepo našminkana, dotjerana i sretna, te joj rekla da će uskoro na 14-dnevno putovanje, a možda se i duže zadrži.

- Pričala mi je kako će proputovati cijelu Hrvatsku. Pitala sam je s kim ide, a ona je rekla da se jako zaljubila. Priznala je kako je nakon smrti mog oca bila uvjerena da više nikoga neće upoznati, otac je bio njena prva i jedina ljubav. Ali, dogodilo se čudo, nastavila je, i upoznala je osobu koja je razumije, muškarca koji je nevjerojatno nježan i osjećajan, koji točno zna što ona voli i kao da joj čita misli - opisuje za Jutarnji majčino oduševljenje.

Kćerka ju je pitala ko je taj muškarac, gdje ga je upoznala, kako se zove... “On je američki vojnik! Upoznala sam ga preko Fejsa!” odgovorila je veselo, a Mariji je pao mrak na oči.

Sve ono što je puno puta čula, svi oni profili koje je ona sama odmah brisala, u zamku tih kriminalaca uplela se njena majka.

- Prije nekoliko mjeseci za rođendan smo joj kupili tablet. Bila je sretna što će moći surfati internetom, gledati propuštene epizode omiljene serije, čitati dnevnu štampu i sve novosti u zemlji i svijetu. Mami smo odmah napravili i mail kako bi se mogla povezati s dalekom rodbinom i pisati im. Nakon nekoliko sedmica majka je sama otvorila Facebook profil. Povezala se s prijateljima, rodbinom... I već sljedeći dan stigao je zahtjev od nepoznatog američkog vojnika - nastavlja priču naša sagovornica.

Njena se majka, ispostavilo se, dopisivala se s tim čovjekom sedmicama, noći je provodila za tabletom i bila je uvjerena da je on stvaran, da je u misiji u Libiji i da je prije sedam dana radi nje tražio da ide u penziju. Rekao joj je da će doći kod nje u Hrvatsku, da će sedmicama putovati, da mu ona može pokazati našu divnu zemlju...

Prije njegova dolaska morala mu je samo pomoći, naravno novčano, kako bi paket s njegovim ličnim stvarima, koje je poslao preko vojske, stigao na njenu adresu, za što mu je bilo potrebno 3500 eura. Tako će ga njegove stvari, pisao joj je, već čekati kad stigne u Hrvatsku.

- Majka je to jutro, baš jutro prije nego sam došla kod nje i čula cijelu priču, bila u banci i uplatila na jedan račun u Dubaiju svu svoju ušteđevinu - tačno 3500 eura. Rekla sam joj da je sve to laž, da iza toga stoje kriminalci, ali ona mi na početku nije vjerovala. Uvjeravala me da zna da ima svega na svijetu, ali da za njezina vojnika nije moguće da je kriminalac. Uvjeravala me da je on stvarno vojnik, da joj je poslao puno svojih slika, sliku svoje kćeri, kuće u Dallasu, slike njega u misiji, slike dokumenata da je penzionisan, značke...

-Ja sam joj onda pokazala kako je sve to moguće i jednostavno skinuti s interneta. Pročitala sam joj članak u Jutarnjem listu na tu temu i tek onda joj je poslalo jasno da je žrtva velike prevare - priča s mješavinom tuge i bijesa Marija.

Njena je majka na to počela plakati, jecati, kriviti sebe.

- Zagrlila sam je i rekla joj da idemo odmah do banke stopirati novac te na policiju da ga prijavimo. Satima smo bile na policiji i davale izjavu. Saznala sam tamo da mu je majka poslala sliku lične, sve moguće lične podatke, porodične fotografije, sliku u donjem rublju... - opisuje svoj šok sagovornica za Jutarnji list.

Policija je rekla da će odmah obavijestiti Interpol i zamolila ih je da majka, ako može, još nekoliko dana održava komunikaciju s njim kako bi ga lakše locirali. Ona je to odmah odbila i rasplakala se.

- Ja sam pristala, željela sam da ga nađu, željela sam da završi iza rešetka kako više ne bi mogao povrijediti i opljačkati niti jednu ženu.I tako dolazimo do toga zašto ja noći provodim dopisujući se s čovjekom, ili više njih, za koje znam da su kriminalci.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.