open-navfaktor-logo
search
Bassirou Diomaye Faye
Izašao iz zatvora i za deset dana postao najmlađi predsjednik države
Za razliku od četiri prethodno izabrana predsjednika Senegala, Faye nikada prije nije bio na važnim političkim pozicijama
Autor: Anadolija
26.03.2024. u 12:17
get url
text
Faye je osvojio 57 posto glasova
Faye je osvojio 57 posto glasova
FOTO: Autor: Anadolija
 Pobjednik nedjeljnih predsjedničkih izbora u Senegalu 44-godišnji opozicionar Bassirou Diomaye Faye postao je najmlađi predsjednik svoje države, ali i najmlađi šef države u Africi.
Faye je slovio za "desnu ruku" senegalskog opozicionog lidera Ousmanea Sonka i u izbornu utrku za šefa države je i ušao umjesto diskvalificiranog Sonka.
Prema preliminarnim rezultatima, Faye je osvojio 57 posto glasova, pobijedivši uvjerljivo bivšeg premijera i kandidata vladajuće koalicije Amadou Baa, koji je dobio 31 posto glasova.
Faye i njegovi simpatizeri su i govorili da su uvjereni u pobjedu u prvom krugu, ali u široj javnosti se ipak očekivao drugi krug izbora.
Njegovo ime je do samih izbora bilo nepoznanica na političkoj sceni i često je kritiziran zbog neiskustva, ali za kratko vrijeme se nametnuo i izgradio imidž mladog državnika.
Za razliku od četiri prethodno izabrana predsjednika Senegala, Faye nikada prije nije bio na važnim političkim pozicijama, što je učvrstio njegov imidž antirežimskog predsjedničkog kandidata.
Sonkov plan B
Kandidatura Fayea slovi za Sonkov plan B, a njihovo prijateljstvo datira još iz vremena kada su bili poreski inspektori.
Faye i Sonko su veoma blisko sarađivali i pri osnivanju svoje stranke PASTEF 2014. godine, a koju su senegalske vlasti prošle godine zatvorile.
O njihovoj privatnoj bliskosti govori i to da je Faye sinu dao ime Ousmane.
Bassirou Diomaye Faye
FOTO: Autor: Anadolija
Faye je uhapšen u aprilu 2023. godine pod optužbom da je širio lažne vijesti i zadržan je u pritvoru 11 mjeseci. Njegov mentor Sonko je pritvoren u julu prošle godine.
Plodonosna kampanja dvojice ljudi
Zbog osude u slučaju klevete Sonko nije mogao da se kandidira na predsjedničkim izborima, pa su kandidature predali Faye i Habib Ay, još jedno ime blisko opozicionom lideru Sonku.
Sonko i njegove pristalice u konačnici su se ujediniti oko podrške Fayeu. Osnovana je Diomaye koalicija i predizbodna kampanja vođena je promocijom Fayea i Sonka. Cilj kampanje je bio uvjeriti birače da glas Feyeu jeste jednako kao i glas Sonku.
Deset dana uoči izbora izašao iz zatvora i postao šef države
Predsjednik Senegala Macky Sall je 3. februara saopćio da odgađa predsjedničke izbore koji su prvobitno planirani za 25. februar.
Ova odluka izazvala je burne reakcije i masovne proteste i u konačnici je bila ključna prekretnica u Fayeovoj izbornoj utrci.
Predsjednik Sall je u nakani da smanji tenzije u zemlji izdao opštu političku amnestiju, kojom su Sonko, Faye i drugi opozicioni političari izašli na slobodu 14. marta, tačno deset dana uoči izbora.
Pristalice opozicije su na ulicama i mitinzima dočekale njihov izlazak iz zatvora, a u zadnji čas Fayeu je podršku dao i bivši senegalski predsjednik i lider opozicione Senegalske demokratske stranke Abdoulaye Wade.
Fayeov uspjeh kao podstrek mladima u Africi
Faye je ušao u historiju Senegala kao prvi kandidat koji je izabran za predsjednika u prvom krugu izbora.
Student medicine Mohamed Diop (23) rekao je za Anadolu da je Fayeov izbor motivirao mlade u Senegalu, ali i šire.
- Priča se da demokratija ne funkcioniše u Africi, ali mi smo pokazali da to nije slučaj u Senegalu. Uprkos svim preprekama, izabrali smo opozicionog kandidata. Naša nada je sve jača - rekao je on.
I 30-godišnji Diara Sarr također je izrazio uvjerenje da će Fayeov uspjeh imati značajan uticaj u cijeloj Africi.
- Afrički kontinent je mlad, ali oni koji nama vladaju su stari, daleko od stvarnosti i odvojeni od društva. Mladi ljudi su udaljeni od politike s uvjerenjem da im sistem ionako neće dozvoliti napredovanje. Mislim da će Faye uništiti ovaj stereotip i ohrabriti sve mlade na kontinentu - rekao je Sarr.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.