open-navfaktor-logo
search
Dobro uigrana ekipa
Jedna od najvećih pljački u historiji Los Angelesa: Lopovi pobjegli s 30 miliona dolara u kešu
AUTOR: Los Angeles Times/Faktor
04.04.2024. u 21:19
get url
text
FOTO: Screenshot/abc7
FOTO: Screenshot/abc7
U jednoj od najvećih pljački gotovine u historiji Los Angelesa, lopovi su pobjegli sa čak 30 miliona dolara u uskršnjoj provali u skladište novca u dolini San Fernando, rekao je policijski zvaničnik LA-a.
Provala se dogodila u nedjelju uvečer u objektu u Sylmaru gdje se predaje i skladišti gotovina preduzeća širom regiona, rekao je komandir LA policije Elaine Morales.
Lopovi su uspjeli provaliti u zgradu, kao i u sef u kojem je bio pohranjen novac, rekao je Morales. Izvori za provođenje zakona rekli su da je provala bila među najvećim u historiji grada kada je riječ o gotovini, a ukupan iznos je također premašio bilo koju pljačku u gradu, piše LA Times.
Izvori upoznati sa istragom rekli su za The Times da je ekipa za provalu probila krov zgrade Gardaworld u ulici Roxford kako bi pristupila trezoru. Međutim, nejasno je kako su izbjegli alarmni sistem.
Sigurnosna kompanija sa sjedištem u Kanadi nije odgovorila na zahtjeve za komentar.
Operateri preduzeća nisu otkrili pljačku sve dok u ponedeljak nisu otvorili trezor. Na snimku helikoptera ABC-7 TV prikazan je veliki rez na strani zgrade prekriven komadom šperploče.
Vlasti su upozorene, a detektivi iz stanice misije LAPD-a oizašli su na mjesto zločina kako bi prikupili dokaze.
Izvor iz policije potvrdio je za The Times da je bilo pokušaja da se probije bočna strana zgrade sa gotovinom, osim krova. Najmanje jedan alarm aktiviran je tokom zločina, ali nije povezan sa lokalnim organima za sprovođenje zakona, tvrdi izvor upoznat sa istragom koji nije bio ovlašten da o tome javno govori.
Intrigi dodatno doprinosi to što bi vrlo malo pojedinaca trebalo znati za ogromne svote gotovine koje se čuvaju u tom sefu, prema izvorima za provođenje zakona.
Provala je opisana kao razrađena i zahtijevala je iskusnu ekipu koja je znala kako da uđe u osiguran objekat i ostane neprimijećena.
Pretpostavka je i da su lopovi mogli imati neke insajderske podatke.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.