open-navfaktor-logo
search
Veliki problemi
More u Hrvatskoj onečišćeno smećem i fekalijama, na četiri plaže zabranjeno kupanje
Iz hrvatskog Državnog inspektorata kažu kako su ove godine dobili 13 prijava o onečišćenju mora. Na četiri plaže su postavili znak za zabranu kupanja
24.08.2019. u 09:19
get url
text

Ovog ljeta u Hrvatskoj su „isplivali“ brojni problemi kada je u pitanju turizam i turistička ponuda.

Sve više se spominje i problem zagađenja obale i mora, a osim granja, plastike i smeća ove godine veliki problem su i fekalije u moru, te je na pojedinim plažama zabranjeno i kupanje zbog prisustva bakterije Escherichia coli.

Iz hrvatskog Državnog inspektorata kažu kako su ove godine dobili 13 prijava o onečišćenju mora. Na četiri plaže su postavili znak za zabranu kupanja, piše 24sata.hr.

Sve je, kako navode, počelo sa zagađenjem plaže u Puli na Valkanama krajem maja. Laboratorijska ispitivanja su pokazala da je more onečišćeno fekalijama i da je zdravlje kupača ugroženo ukoliko budu plivali na tom mjestu.

Nakon toga fekalije u moru su pronađene i u Rijeci pored Dječije bolnice, zabtana kupanja na tom lokalitetu traje i danas.

Onečišćenje fekalijama nakon toga prijavljeno je i na području Dubrovnika, Starigrada, na otoku Koločepu, Zlatnom ratu, Kaštelima, na otoku Ugljanu, a zadnje u Veloj Luci na Korčuli.

- Mi imamo turizam na principu, kako to zovem, intenzivnog stočarstva. Znači, šišaj dok god ide. Jadranom hara 126.000 plovila, jahti i brodova. Ne zna se gdje oni prazne svoje spremnike s fekalijama, kako peru palubu, gdje završavaju deterdženti - kaže Vjeran Piršić iz udruženja Eko Kvarner, koja se godinama bavi zaštitom Jadranskog mora.

Pretpostavlja se kako postojeća infrastruktura odvodnje otpadnih voda i kanalizacija jednostavno ne može izdržati kad u ljetnim mjesecima milioni turista dođu na jadransku obalu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.