open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Obilježavanje 27. godišnjice pada Vukovara
Opsada Vukovara trajala je tri mjeseca, a branilo ga je 1.800 pripadnika ZNG-a, policije i HOS-a
18.11.2018. u 08:53
get url
text

Već od jučer u Vukovar neprestano dolazi veliki broj ljudi koji namjeravaju prisustvovati današnjoj centralnoj komemoraciji Dan sdjećanja na žrtvu Vukovbara 1991. i 27. godišnjicu stradanja ovog hrvatskog grada.

Na groblju u subotu su se mogle zapaziti grupe posjetilaca iz različitih dijelova Hrvatske, ali i iz BiH.

Oni će se danas pridružiti hiljadama onih koji će doći u Vukovar kako bi odali počast ubijenima i nestalima u odbrani Vukovara 1991. godine. U Koloni sjećanja svi će oni proći 5,5 kilometara dugi put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja na kojem će državna i druge delegacije položiti vijence i zapaliti svijeće, piše tportal.hr.

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu Hrvatski sabor je 1999. proglasio 18. novembar Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja počeo je u utorak, 13. novembra, a danas, sutra i u utorak 20. novembra se održavaju centralni komemorativni programi.

Danas, na dan 27. godišnjice sloma odbrane Vukovara, nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa, učesnici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniocima i članovima porodica ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branilaca Vukovara, krenut će u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju gdje će najviša državna i ostale delegacije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u odbrani Vukovara.

U večernjim satima niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona, "Svjetlosna rijeka sjećanja" u spomen na ubijene u nestale branioce Vukovara.

Stradanje žrtava iz vukovarskog kvarta Borovo naselje obilježit će se sutra polaganjem vijenaca na Spomen-ploču na ruševinama preduzeća "Borovo Commerce", a zatim će učesnici u Koloni sjećanja krenuti prema crkvi Gospe Fatimske u kojoj će biti služena misa zadušnica. Nakon toga predviđen je odlazak u Borovo, a potom i na farmu "Lovas", gdje će biti odana počast hrvatskim braniocima stradalima na tim mjestima.

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." završava u utorak, 20. novembra, odavanjem počasti žrtvama koncentracionog logora u "Veleprometu", te žrtvama ubijenima na Ovčari, dok će u večernjim satima biti održani Novinarsko-književnički susreti "Grad - to ste vi" u spomen na urednika i novinara Hrvatskog radija Vukovar, Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari.

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1.624 hrvatska branioca i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1.219 branilaca i civila, počela je 25. avgusta 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne jedinice krenule u opći tenkovsko-pješadijski napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dobrovoljaca HOS-a. Nakon tromjesečne vojne opsade odbrana grada slomljena je 18. novembra 1991. godine. U srpske koncentracione logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih hrvatskih branilaca i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.