open-navfaktor-logo
search
Nakon konsultacija
Osmani: Izbori na sjeveru Kosova najvjerovatnije 18. decembra
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani održala je danas konsultacije sa predstavnicima političkih subjekata u vezi datuma održavana vanrednih izbora za gradonačelnike općina na sjeveru Kosova, nakon što su predstavnici Srpske liste podnijeli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o sankcionisanju vlasnika vozila koja nisu registrovana na RKS.
14.11.2022. u 16:21
get url
text

Nakon sastanka koji je bio zatvoren za medije, Osmani je izjavila da je na konsultacije pozvala sve parlamentarne partije i sve one partije koje su registrovane u registru Centralne izborne komisije Kosova sa sjedištem u općinama u kojima će se održati izbori, Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Kako je kazala, zakon predviđa da se izbori raspisuju u roku od 10 dana od podnošenja ostavki gradonačelnika, što znači da je sutra zadnji rok. Također, rok za održavanje izbora je od 30 do 45 dana, od dana ostavki, što znači da je zadnji datum 18. decembar.

- Od svih prisutnih stranaka tražila sam mišljenje u vezi 18. decembra, jer je to bio posljednji datum koji je dozvoljen za održavanje izbora, ali bi to omogućilo CIK-u više manevarskog prostora za pripreme. Čim završimo ove izjave, sjest ćemo sa našim pravnim timom i onda ćemo objaviti konačnu odluku - naglasila je Osmani.

Osmani je kazala da će uputiti zahtjev međunarodnim partnerima za nadgledanje izbora i za što veće međunarodno učešće u ovom izbornom procesu. Istakla je da treba uraditi sve pripreme sa sigurnosnim institucijama kako bi pripreme, predizborna kampanja, dan izbora i poslije izbora, prošli bez tenzija i mirno.

- Želim da uvjerim sve srpske građane na Kosovu da je odluka o raspisivanju izbora ustavna obaveza koja je proistekla iz akta ostavke gradonačelnika četiri sjeverne općine, nikako nisu stvar želja niti odluka koja se može mijenjati zato što drugog puta nema - naglasila je Osmani.

Pozivu predsjednice Kosova na konsultacije odazvali su se i predstavnici političkih subjekata iz srpske zajednice, lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović i lider Progresivno demokratske partije Nenad Rašić, ali ne i predstavnici Srpske liste.

Na sastanku nije učestvovala ni opoziciona Alijansa za budućnost Kosova. Kako je saopćeno iz Alijanse, ta partija neće biti dio inicijativa o vanrednim izborima na sjeveru Kosova, dok se ne razmotre njeni zahtjevi. Alijansa traži od Vlade da odmah odloži odluku o registarskim tablicama do konačnog sporazuma, da se započne intenzivan dijalog sa kosovskim Srbima o njihovom povratku u institucije, da Vlada pokrene intenzivnu komunikaciju sa najrelevantnijim faktorima u zemlji, uključujući i opoziciju, te da se zahtijeva višednevni Samit u Sjedinjenim Američkim Državama do zaključenja konačnog sporazuma o međusobnom priznanju Kosova i Srbije.

Srpski predstavnici su se povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija u četiri općine na sjeveru Kosova, uključujući policiju i pravosuđe, nakon što je suspendovan direktor Regionalnog direktorata policije Sjeverne Mitrovice Nenad Đurić koji je odbio da sprovodi odluku Vlade o sankcionisanju građana sa nepregistrovanim vozilima.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče odluke o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu općina sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Iz Vlade Kosova ostaju pri stavu da se primijeni odluka o postepenom sankcionisanju vlasnika vozila koja nemaju RKS tablice. Prema toj odluci, nakon 20 dana izricanja opomena bi trebalo da počne novčano kažnjavanje u vrijednosti od 150 eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.