open-navfaktor-logo
search
Dačić
Poštovaćemo svaki dogovor tri naroda i dva entiteta u BiH
Srbija želi najbolje moguće odnose sa Bosnom i Hercegovinom i stabilnost u regionu, a svaki dogovor između tri naroda i dva entiteta će poštovati, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, javlja Anadolu Agency (AA)
23.08.2018. u 14:43
get url
text
Ivica Dačić
Ivica Dačić

Komentarišući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da je vrijeme da se Srbi u BiH razgraniče, Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da želi najbolje moguće odnose sa Bosnom i Hercegovinom, kao i stabilnost u regionu.
-To znači da smo za očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti naroda i entiteta. Svaki mogući dogovor tri naroda i dva entiteta ćemo poštovati - kazao je Dačić.

Upitan da prokomentariše to što je premijer Kosova Ramush Haradinaj formirao Komisiju za demarkaciju granice s centralnom Srbijom i naložio joj da prikupi odgovarajuću dokumentaciju, na osnovu koje bi ta linija bila obilježena, Dačić je odgovorio da svakodnevne izjave koje dolaze sa Kosova predstavljaju pozorište u njihovoj kući.

Kako je objasnio, svakodnevne izjave koje dolaze sa Kosova nisu samo rezultat toga da postoje razlike u mišljenjima, nego predstavljaju pokušaj namjernog stvaranja političke konfuzije da se predstavi da je politička situacija tamo tako teška da oni ne mogu da se dogovore oko onoga što su potpisali.

-To je rezultat toga da je najveći problem dijaloga u Briselu i postizanja konačnog rješenja upravo prištinska strana. To nije moje mišljenje, to je mišljenje međunarodne zajednice. Očigledno su se vremena promijenila... Albanci bi trebalo da se dozovu pameti i da se pridržavaju onoga što su potpisali - naveo je.

On je pozvao Prištinu da se ozbiljno bave dijalogom, a ne da svakog dana postoji "pozorište u kući".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.