open-navfaktor-logo
search
Sud u Beogradu
Pripadnici MUP-a Srbije koji su bili na tajnom zadatku u Potočarima oslobođeni optužbi
Viši sud u Beogradu oslobodio je dvojicu bivših srbijanskih policajaca od optužbi za odavanje službene tajne, a u vezi s njihovim aktivnostima tokom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima 2015. godine.
01.04.2022. u 14:22
get url
text

Sudija Zoran Đorđević kazao je da je utvrđeno kako oni nisu krivi za krivično djelo odavanja službene tajne jer tužilaštvo nije dokazalo da je od toga štetne posljedice imao MUP Srbije.

Presuda Mladenu Trboviću i Milanu Dumanoviću javno je objavljena, u skladu sa zakonom, iako je ovaj postupak od početka bio zatvoren za javnost, zbog zaštite "nacionalne sigurnosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu", odnosno radi čuvanja tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu.

Javno je objavljena samo dio presude bez obrazloženja, također zbog zaštite tajnosti podataka.

Dumanović i Trbović su optuženi za krivično djelo odavanje službene tajne, odnosno, zato što su u izjavama medijima odali tajne podatke u vezi sa svojim radom u Potočarima, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, prenosi Radiotelevizija Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.