open-navfaktor-logo
search
Disciplinski postupak
Procurio novi snimak đaka i učiteljice koji plešu uz pjesmu Baje Malog Knindže "Ne volim te Alija..."
Direktorica novosadske OŠ "Vasa Stajić" u kojoj su učenici četvrtog razreda na oproštajnoj priredbi sa učiteljicom u koloni plesali uz pjesmu Baje Malog Knindže koja raspiruje nacionalnu mržnji i slavi ratne zločine, najavila je pokretanje disciplinskog postupka.
23.06.2022. u 14:44
get url
text

VEZANI TEKST - Skandalozno: Desetogodišnjaci iz Novog Sada s učiteljicom u "voziću" uz pjesmu "Ne volim te Alija, zato što si balija"

Prema pisanju Telegrafa, direktorica Zorica Đurić je rekla da je "pokrenut disciplinski postupka, i da se škola više neće izjašnjavati povodom ovog slučaja do okončanja istog". Đurić nije precizirala protiv koga je pokrenut postupak, s obzirom da su tokom incidenta u sali bile minimum dvije učiteljica, a u blizini još dva učitelja. Jedna od njih je predvodila djecu u voziću, plešući uz stihove u kojima će "Drina odnijeti sto mudžahedina svaki dan", dok je druga sve to snimala telefonom, a potom poslala na roditeljsku viber grupu.

U izjavi za Nova.rs, direktorica je opravdala učitelje da nisu znali o kakvoj je pjesmi riječ, niti da su od galame mogli čuti stihove iste.

Međutim, ovaj portal je došao do novog snimka koji je je također snimila učiteljica, a na kom se, kao i u prethodnom, vrlo jasno čuju stihovi "Ne volim te Alija, zato što si balija" kojom se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima, na šta djeca razdragano plešu. 

Snimak možete pogledati OVDJE 

Podsjetimo, na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole "Vasa Stajić" iz Novog Sada, desetogodišnjoj djeci puštana je pjesma "Ne volim te Alija, zato što si balija".

VEZANI TEKST - Muftija vojvođanski o puštanju nacionalističkih pjesama na priredbi u osnovnoj školi: Jako se loše osjećam

Na videosnimku proslijeđenom na roditeljsku viber grupu, djeca od desetak godina plešu uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi "bestrzajci" i sve to u voziću koji predvodi učiteljica.

Muftija vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić najoštrije je osudio puštanje nacionalističkih pjesama na priredbi četvrtih razreda u OŠ "Vasa Stajić" u Novom Sadu.

- Radujemo se da naša djeca odrastaju u duhu mira, duhu međusobne ljubavi, da se djeca međusobno druže, bez obzira na to koje su nacije ili vjere. Novi Sad je prepoznatljiv po toleranciji i prosto sam zgrožen da jedna učiteljica dozvoli takav propust i umjesto da odmah reaguje ona se još pridružuje veselju uz takvu pjesmu. Kakvu poruku nam šalje takav prosvjetni radnik, da li trebamo da strahujemo za našu djecu kada ih šaljemo u školu - navodi se u Ziljkićevom saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.