open-navfaktor-logo
search
Oživjeti Berlinski proces
Scholz: Integracija Zapadnog Balkana jedan od najvećih zadataka Evropske unije
Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u ponedjeljak da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) veoma važna, a njena realizacija je jedan od najvećih zadataka unije.
12.04.2022. u 09:08
get url
text

Scholz je nakon sastanka s premijerom Albanije Edijem Ramom u Berlinu istakao da države zapadnog Balkana imaju strateški značaj za Njemačku, te da su važne i za stabilnost regiona i cijele Evrope.

Rekao je da se Njemačka zalaže za što skoriji početak pregovora o članstvu u EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, što smatra "zajedničkim interesom".

Napominjući da sve države zapadnog Balkana imaju koristi od regionalne saradnje, Scholz je kazao da će oživjeti Berlinski proces.

Dodao je da Albanija igra konstruktivnu ulogu na međunarodnom nivou i podržava zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku EU-a.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. godine pokrenula tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i da se unaprijedi regionalna saradnja i eurointegracija regije.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano šest samita, u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017), Londonu (2018) i Poznanu (2019).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.