open-navfaktor-logo
search
Firma im bila paravan
Slovenija: Uhapšena dvojica stranaca osumnjičena za špijuniranje u korist Rusije
Slovenačka obavještajno-sigurnosna agencija otkrila je i uhapsila u Ljubljani dvojicu stranih državljana koji su osumnjičeni za špijuniranje u korist Rusije.
30.01.2023. u 12:47
get url
text

Radili su pod krinkom preduzetnika s državljanstvom jedne od južnoameričkih zemalja u poslovnoj zgradi izvan Bežigrada (Gradske općine Ljubljana).

U decembru prošle godine istražni odjel Okružnog suda u Ljubljani podnio je zahtjev za provođenje istrage protiv dviju osoba koje su sada privedene zbog krivičnog djela špijunaže. U procesuiranju i hapšenju osumnjičenih učestvovao je i Nacionalni istražni biro (NPU).

Dvojica ruskih agenata imali su iznajmljeni ured u poslovnoj zgradi Lesnina u Parmovoj ulici u Ljubljani. Kompanija, koja je služila kao paravan za njihov rad u Sloveniji, navodno se formalno bavi trgovinom nekretninama i antikvitetima. Obojica uhapšenih imali su državljanstvo i pasoše trećih zemalja i nisu se predstavljali kao ruski državljani. Prema "Delu", najmanje jedan od njih imao je argentinsko državljanstvo.

Kako se navodi prema nezvaničnim informacijama, otkrivena ćelija špijuna iz Ljubljane navodno sprovodi operacije ne samo u Sloveniji, već i u inozemstvu. Operacija je trebalo da se izvede u saradnji sa stranim obavještajnim službama.

Dvojici osumnjičenih za krivična djela špijunaže i provjere lažnog sadržaja prijeti ukupno do osam godina zatvora. Dok se dvojac nalazi u pritvoru, protiv njih je po nalogu suda pokrenuta istraga zbog sumnje da su počinili krivično djelo špijunaža za stranu obavještajnu službu i krivično djelo provjeravanje lažnog sadržaja iz člana 253. stav 2. Krivičnog zakonika.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.