open-navfaktor-logo
search
Pobuna aktivista
Srbiju danas očekuju masovni protesti i blokade saobraćajnica u više od 50 gradova
U Beogradu i u još najmanje 52 grada diljem Srbije za danas u 14 sati zakazani su protesti uz blokade saobraćajnica kojima pokret Ekološki ustanak pokušava spriječiti projekt eksploatiranja litija korporacije "Rio Tinto" u zapadnoj Srbiji.
04.12.2021. u 08:26
get url
text

Skupovi podrške demonstrantima u Srbiji najavljeni su i u New Yorku ispred sjedišta UN-a, te u Berlinu, pored Brandenburških vrata, a moguće i ispred sjedišta "Rio Tinta" u Londonu, najavili su organizatori.

Proteste je pokrenuo pokret Ekološki ustanak koji okuplja desetak nevladinih udruženja, građanskih inicijativa i organizacija koji žele spriječiti usvajanje zakona o eksproprijaciji i referendumu o promjeni Ustava, kao preduvjet početku projekta rudarenja litija, a vladajuće stranke optužuju ih za političke ambicije i pokušaj svrgavanja s vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Iz Vučićevog ureda u petak navečer je najavljeno da će on danas posjetiti Gornje Nedeljice, na području Jadra u okolici Loznice, gdje mještani 12 sela tog kraja strijepe zbog istraživanja kompanije "Rio Tinto" i najavljenog rudarenja litija, prenosi Hina.

Udruženje "Ne damo Jadar", čiji aktivisti se bore protiv projekta "Rio Tinta" ukazujući na pogubne posljedice eksploatacije i hemijske prerade rude litija na okoliš, poručili su kako ni na koji način ne sudjeluju u organiziranju Vučićevog dolaska, ocijenivši ga kao manipuliranja i pritisak.

- Srbija nikada neće biti u bilo kakvom građanskom ratu jer naša popustljivost i smirenost ne govori o našoj slabosti već o našoj volji da gradimo demokratiju, poručio je ranije ove sedmice Vučić komentirajući napetosti na protestima zbog blokada saobraćajnica, a od organizatora protesta zatražio je da kažu koliko će "to maltretiranje trajati", naglasivši kako mu "ne pada na pamet" da sluša ulicu i da služi ulici.

On je poručio da je litij ekonomski važan za Srbiju i naglasio da će prvi biti protiv projekta ako ne bude zadovoljan studijom o izvodljivosti eksploatacije litija.

Proteste i blokade saobraćajnica prošlog vikenda obilježile su napetosti i sukobi, a najoštriji je dokumentiran snimkama na društvenim mrežama kada je na demonstrante bagerom krenuo čovjek za kojeg dio opozicije i aktivisti tvrde da je pristaša vladajućih naprednjaka srbijanskog predsjednika Vučića.

Potom je na aktiviste i građane nasrnula grupa mladića s kapuljačama na glavi te letvama i čekićima u rukama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je potom na Twitteru da ti protesti nisu demokratija već fašizam, te da je zamjena teza nazivati nasiljem reakcije građana koji su se pobunili protiv demonstranata, jer su, po njenim tvrdnjama, upravo demonstranti svojim akcijama "svima zabranili kretanje".

Proteste je fašizmom nazvao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, te najavio da će policija ubuduće "primijeniti nasilje", ali je ubrzo promijenio retoriku uz poruku da će intervenirati ukoliko budu ugroženi životi, imovina i institucije, a MUP je uveo poseban broj telefona na koji građani mogu prijaviti blokade saobraćajnica i nasilje tokom protesta.

U petak se oglasila i dosad nepoznata ženska grupa "Lila revolucija" i najavila da će ljubičastom bojom obilježavati demonstrante i njihove automobile koji budu sudjelovali u blokadama saobraćajnica, a nagoviještena je i mogućnost organiziranja protuprotesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.