open-navfaktor-logo
search
Kod Budve
Sveštenik SPC-a, saradnik Riste Sotone, u manastiru zvonio "mrtvačka zvona" za Mila Đukanovića
Na društvenim mrežama pojavio se snimak monaha Pavla Kondića na kojem, uz više neprimjerenih komentara, zvoni "mrtvačka zvona" za odlazećeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.
03.04.2023. u 13:55
get url
text

Navodi se da je snimak nastao u Manastiru Stanjevići nadomak Budve, koji pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve.

- Mrtvački zvonim za Mila, da ode na smetljište historije, krvomutnik - govori Kondić na snimku, na šta jedan sveštenik odgovara: "Srećan mu put".

- Ne povratio se zločinac nikad više... Bog mu sudio najstrožom mjerom, koliko je braće zavadio i udarao na svetinju - dodaje Kondić na videu.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su kazali u odgovoru portalu Vijesti da će Kondić snositi kanonsku odgovornost zbog zloupotrebe crkvenih zvona.

- Povodom samovoljnog i neprimjerenog postupka monaha Pavla u manastiru Stanjevići u izbornoj noći 2. aprila 2023. godine, Mitropolija crnogorsko-primorska osuđuje takav čin koji ni po čemu nije u skladu sa pravilima monaške službe i manastirskog života. Zbog očigledne zloupotrebe crkvenih zvona, spomenuti monah snosit će kanonsku odgovornost - navodi se u odgovoru.

Pavle Kondić je bio jedan od najbližih saradnika Amfilohija Radovića, koji bio mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve i koji je umro 2020. godine, zaražen koronavirusom. Amfilohije Radović bio je poznat po svojim rigidnim nacionalističkim stavovima, po družbovanju sa ratnim zločincima te po pravdanju ratnih zločina. Zbog toga je uostalom i dobio nadimak Risto Sotona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.