open-navfaktor-logo
search
Sremska Kamenica
U inat Vulinu i sličnima: Crnom farbom prekriven mural ratnom zločincu Mladiću
Uprkos što režim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zabranjuje da se uklone murali posvećeni ratnom zločincu Ratku Mladiću, to se ipak dešava.
09.11.2021. u 11:38
get url
text

VEZANI TEKST - Uklanja se mural Ratku Mladiću u Beogradu, Kandić pozvala Vulina da brani svog "heroja"

Tako je danas.rs objavio da su nepoznate osobe prekrile su crnom farbom mural posvećen ratnom zločincu Mladiću u Sremskoj Kamenici. Mural se nalazi na stadionu Fudbalskog kluba Fruškogorac, a farbom je premazano lice krvnika Mladića.

Društvenim mrežama kruži fotografija murala sa crnom farbom i poruka: "Sretan 9. novembar svima koji slave".

Podsjetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najmjeravala je danas, 9. novembra kada se obilježava međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma ukloniti u Beogradu mural Mladića. No, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je skup (!?), a ministar Aleksandar Vulin je to obrazložio nesuvislo.

VEZANI TEKST - Kandić: Vulin je zabranio brisanje murala zločinca Mladića, politička javnost Srbije šuti

- Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Pozvati nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavljeno kao "Kosovo", a doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemjerno, podlo i vođeno zlom namjerom - rekao je Vulin.

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo u Srbiji, za Faktor je ranije izjavila da je " Vulin zabranio brisanje murala u Beogradu ratnog zločinca Mladića, a odluka o zabrani okupljanja je samo paravan za to".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.