open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
U Podgorici održana svečana akademija povodom Dana Bošnjaka
U organizaciji Kancelarije za koordinaciju bošnjačkih vijeća i organizacija iz regiona, u Podgorici je večeras održana svečana akademija, povodom 28. septembra, međunarodnog Dana Bošnjaka.
27.09.2023. u 22:54
get url
text

Akademija pod nazivom "Narod za evropsku budućnost regiona” okupila je predstavnike najznačajnijih organizacija bošnjačke provenijencije, zvaničnike iz država gdje postoje bošnjačka vijeća, predstavnike diplomatskog kora, članove Vlade Crne Gore, članove akademske i kulturne zajednice, kao i predstavnike manjinskih zajednica u Crnoj Gori.

Na akademiji su prikazane video poruke obraćanja predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić podsjetio je u svom govoru da je 30 godina od kako je prvi Bošnjački kongres u Sarajevu, reafirmirao tradicionalno i historijsko ime - Bošnjak i ime jezika bosanskog.

- Dvadeset je godina od kako je, na ovom mjestu gdje se večeras nalazimo, stotinu i pedeset zrelih i samosvjesnih intelektualaca, društveno i nacionalno odgovornih pregalaca, ime Bošnjak reafirmiralo ovdje u Crnoj Gori. Obilježavanje ovih važnih obljetnica i datuma našeg povratka svom izvoru i imenu, naša je stalna obaveza - rekao je Mustafić.

Govoreći o aktuelnim političkim i ukupnim geopolitičkim procesima i izazovima u regionu i u svijetu, Mustafić je kazao da oni nalažu potrebu što osmišljenijih odgovora i djelovanja, jer neka pitanja koja su ponovo otvorena najdirektnije se tiču prava i položaja, pa i opstojnosti Bošnjaka.

- Zato je prilika da i ovdje podsjetimo da je naš zajednički interes prosperitet i napredak država u kojima živimo, mir, povezivanje i saradnja u regionu, a da iza naše opredijeljenosti za euroatlantsku i prozapadnu integraciju regiona, stojimo svim svojim nacionalnim bićem. To znači da odlučno odbacujemo svaku mogućnost prekrajanja granica, dezintegracije i da ćemo se suprotstaviti bilo kakvoj reviziji historije i povampirenju fašističkih genocidnih ideologija - istakao je Mustafić.

Predsjedavajuća Kancelarije za koordinaciju bošnjačkih vijeća Misala Pramenković, kazala je da su izazovi u pogledu očuvanja i afirmacije nacionalnog identiteta Bošnjaka i bosanskog jezika i dalje prisutni.

- Bošnjaci su autohton, evropski narod. Porodica evropskih naroda je nezamisliva bez Bošnjaka. Mi smo narod koji se nema čega stidjeti. Bošnjaci danas u svim zemljama u regionu pokazuju da su opredijeljeni za mir, stabilnost i opšti prosperitet - kazala je Pramenković.

Nakon zvaničnih govora, akademsku besjedu održao je emeritus Enes Pelidija.

U okviru obilježavanja Međunarodnog Dana Bošnjaka, za sjutra je najavljeno održavanje regionalne konferencije "Bošnjaci u aktuelnim procesima – evropeizacija ili balkanizacija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.