open-navfaktor-logo
search
Poražavajuće
UN: U svijetu se svakog dana baci milijardu obroka hrane
Domaćinstva su odgovorna za većinu svjetskog otpada koji nastaje bacanjem hrane, oko 60 posto od milijarde tona hrane koja se godišnje baci.
Faktor
27.03.2024. u 16:48
get url
text
FOTO: Shuterstock
Svakog dana se u svijetu baci više od milijardu obroka, kako u siromašnim tako i u bogatim zemljama, uprkos tome što više od 730 miliona ljudi u svijetu gladuje, stoji u izvještaju UN-a.
Otprilike petina hrane se baca, zbog rasipnosti ili lošeg planiranja te zbog nedostatka pristupa frižideru ili skladištu, prema izvještaju UN-a. To istovremeno uzrokuje globalni trošak od bilion dolara godišnje.
Domaćinstva su odgovorna za većinu svjetskog otpada koji nastaje bacanjem hrane, oko 60 posto od milijarde tona hrane koja se godišnje baci. No, komercijalni prehrambeni sistemi također značajno pridonose bacanju, prehrambene usluge čine 28 posto otpada, a maloprodaja oko 12 posto u 2022. godini, pokazuju najnoviji podaci.
Inger Andersen, izvršna direktorica UN-ovog programa za okoliš, koja je napisala izvještaj u saradnji sa Akcijskim programom za otpad i resurse Ujedinjenog Kraljevstva (Wrap), opisala je bacanje hrane kao "globalnu tragediju".
- Milioni će danas gladovati dok se hrana rasipa širom svijeta. Ne samo da je to veliki razvojni problem, već i utjecaji takvog nepotrebnog otpada imaju velik i štetan utjecaj na klimu i prirodu - rekla je Andersen.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.