open-navfaktor-logo
search
Ne zna se uzrok
Vanredno stanje u kosovskoj općini Dečani: Stotine građana se otrovalo
U općini Dečane na Kosovu, na oko 80 kilometara od Prištine, proglašeno je vanredno stanje zbog trovanja nekoliko stotina građana.
13.07.2021. u 16:43
get url
text

Prvi simptomi trovanja među građanima Dečana pojavili su se 11. jula, a sumnja se da je uzrok trovanja vodovod Hidrodrini.

Direktor odeljenja za zdravstvo u toj lokalnoj samoupravi Musa Beriša (Berisha) je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je priliv pacijenata sa simptomima trovanja i dalje veliki.

- Tokom noći je bilo velikog priliva (pacijenata). Nažalost, ne radi se (o trovanju građana) iz samo 11 sela, već ih ima i u ostalim okolnim selima - rekao je on.

Na osnovu zvaničnih podataka, od 10. do 13. jula u Centru porodične medicine u Dečanu, medicinsku pomoć je zatražilo oko 1.000 pacijenata, a na stotine njih ima iste simptome trovanja.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je 12. jula saopćio da su od šest testiranih uzoraka vode u dva pronađene sumnjive kolonije bakterija.

Direktor ovog instituta Naser Ramadani je napomenuo da se ispitivanje uzoraka nastavlja i da tačan uzrok trovanja još nije utvrđen.

U međuvremenu, tužilaštvo u Peći je saopćilo da pokreće istragu o uzrocima trovanja građana općine Dečane, dok iz Ministarstvo zdravlja Vlade Kosova apeluju na građane da ne koriste vodu iz Hidrodrini, sve dok se ne utvrdi da taj vodovod nije uzrok trovanja.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj (Bashkim) je novinarima 12. jula rekao da se ulažu maksimalni napori kako bi pronašli uzroci trovanja.

Ramosaj je istakao da postoje sumnje da trovanje nije slučajno, ali nije pružio više informacija na tu temu uz navode da bi njima trebali da se bave istražni organi.

Općinu Dečane će tokom dana obići ministar zdravlja Arben Vitia, kao i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.