open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Vučić pred VSUN zatražio mjere da se spriječi progon Srba s Kosova, Kurti ga pozvao da...
Situacija na Kosovu, nastala zbog odluke kosovskih vlasti da zabrane dinar u platnom prometu, u suprotnosti je s rezolucijama i poveljama Ujedinjenih nacija (UN) i mogla bi prouzročiti nepopravljivu štetu, izjavio je u četvrtak na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti (VS) UN-a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
09.02.2024. u 08:37
get url
text

Sjednica je sazvana na zahtjev Srbije, nakon što je od 1. februara odlukom centralne banke Kosova (CBK) uveden platni promet i gotovinska plaćanja isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice jer plaće i penzije iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupovinu i prodaju.

Vučić je rekao da "prištinske vlasti" pojačavaju "sistemske napade" na srpsko stanovništvo, te da takve akcije "uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu za opstanak srpskog naroda na Kosovu".

On je naveo podatke da Srbija iz svog budžeta isplaćuje 60.946 plaća i penzija na Kosovu, 2.430 stipendija studentima i finansira narodne kuhinje za oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, naglasivši kako je "očito da zabrana dinarskog platnog prometa i ukidanje dinara kao sredstva plaćanja direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih ličnih sredstava za život".

Priština, ustvrdio je Vučić, direktno onemogućava svako funkcioniranje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućuju Srbima da sebi i svojim porodicama osiguraju osnovne životne potrebe.

On je ukazao i na povećan broj napada na kosovske Srbe, navodeći da je od dolaska na vlast aktuelnog kosovskog premijera Albina Kurtija 2021. na Kosovu registrirano ukupno 669 etnički motiviranih napada, te da je to povećanje od 300 posto u odnosu na prethodni period, optuživši Kurtija da "rukovodi progonom Srba".

Vučić je od međunarodne zajednice zatražio "hitne i odlučne poteze" kako bi se zaustavio progon Srba sa Kosova i stvorili uvjeti za nastavak normalnog dijaloga između Beograda i Prištine.

Srbija će primijeniti sve sporazume i sve poteze u skladu s rezolucijama Ujedinjenih nacija, rekao je Vučić na sjednici VSUN.

Šefica misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Caroline Zayade ocijenila je u videoobraćanju u Vijeću sigurnosti UN-a iz Prištine da jednostrane akcije bilo koje strane i opravdanja za njih, kao i odsustvo komunikacije između Beograda i Prištine, dovode do pogoršanja situacije, nepovjerenja i nesigurnosti.

Ona je potvrdila da odluka kosovskih vlasti o zabrani dinara remeti isplate ljudima koji primaju plaće, penzije i socijalna davanja iz Srbije, istaknuvši da su ugroženi deseci hiljada ljudi, ali i privreda koja ovisi o kupovnoj moći. Zayade je ukazala i na zabrinutost međunarodne zajednice primjenom uredbe, zbog čega su kosovske vlasti odlučile da uvedu prijelazni period od mjesec dana.

Sva ta pitanja, uključujući i formiranje Zajednice srpskih općina, treba rješavati u okviru dijaloga, dodala je, pozivajući obje strane da se uključe u dijalog koji moderira Evropska unija.

Premijer Kosova Albin Kurti istaknuo je da uredba kosovske centralne banke ne zabranjuje Vladi Srbije da osigura finansijsku podršku kosovskim Srbima, ocijenivši da je sve ostalo "propaganda vlasti u Beogradu". Uredba je tu da osigura transparentnost i legalnost unosa gotovine na Kosovo, a ista pravila se primjenjuju na bilo koju zemlju i valutu - dinar, dolar, funtu ili albanski lek, rekao je Kurti na sjednici VSUN-a.

On je ustvrdio kako CBK čini sve da kosovski Srbi nastave primati finansijsku podršku iz Srbije, te da je poslala pismo Narodnoj banci Srbije da predloži sporazum kako bi se to riješilo. Kurti je istaknuo da je njegova vlada spremna omogućiti "glatku tranziciju" i dovoljno vremena za prijelazni period. On je ocijenio kako Beograd nije zabrinut zbog dinara, već zbog nemogućnosti da se vreće novca prebacuju na sjever Kosova na nelegalan način.

Kosovski premijer pozvao je sinoć predsjednika Srbije da potpiše Briselski sporazum i implementacijski aneks iz Ohrida "ovdje i sada", ocijenivši kako bi time pokazao predanost mirnim i dobrosusjedskim odnosima sa Kosovom, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.