open-navfaktor-logo
search
Putem telefona
Vučić razgovarao s Cholletom uoči sastanka u Briselu, šta očekuju Amerikanci
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa specijalnim savjetnikom u američkom State Dipartmentu Derekom Cholletom, koji je prenio stavove zvaničnog Washingtona uoči sutrašnjeg sastanka u Briselu.
26.02.2023. u 17:35
get url
text

- Američki diplomata je istakao da SAD potpuno podržavaju prijedlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sutrašnji sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primjetan napredak ka dogovoru. Chollet je također rekao da treba da budu primijenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga, što podrazumijeva i uspostavljanje Zajednice srpskih općina - saopćeno je na zvaničnom Instagram profilu predsjednika Srbije.

Vučić je rekao da očekuje veoma težak sastanak, dodaju, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, te da je u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primjeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja. 

- Predsjednik Vučić i specijalni savjetnik Chollet su razgovarali i o evropskoj budućnosti Srbije, koju SAD podržavaju, kao i o značajnim mogućnostima za razvoj srpsko-američke saradnje u različitim oblastima, posebno ekonomskoj - navedeno je.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.