open-navfaktor-logo
search
Sabor 18. februara
Vučić se direktno uključio u kampanju: Miloševićev i Šešeljev čovjek, vladika Irinej novi patrijarh SPC-a?
Bliži se izbor novog poglavara SPC-a, izborni Arhijerejski sabor zakazan je za 18. februar, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić što lično, a što preko posrednika vrši nezabilježeni pritisak na vladike ne bi li SPC stavio pod apsolutnu kontrolu.
26.01.2021. u 11:42
get url
text

Vladike lojalne režimu pozivaju se pojedinačno na razgovore u četiri oka i dobijaju uputstva kako da pod kontrolu stave sve crkvene velikodostojnike, koji se odupiru pritisku vlasti i žele autonomnu crkvu sačuvanu od partijske kontrole.

Jedan broj vladika, čije su eparhije u Srbiji, iz različitih razloga naklonjen je režimu ili prisilom stavljen pod kontrolu. Oni koji su opredijeljeni za normalan crkveni život odvojen od dnevne politike i koji imaju hrabrosti da iznesu kritički stav prema vlastima, protjerani su u udaljene zemlje ili su prisiljeni da to sami učine, zato što su u Srbiji bili mete prljavih kampanja Vučićevih tabloida. Ovo je veoma važan trenutak za SPC jer nije samo izbor patrijarha tema, već i borba sa državom koja ne dozvoljava vladikama da samostalno odluče ko će biti prvi među njima.

Vladiku Davida, episkopa kruševačkog, vlast namjerava da instalira za mitropolita, dok je Petru Dragojloviću igumanu manastira Pinosava obećana Eparhija valjevska i zato se on medijski ističe javnom podrškom predsjedniku Vučiću, ali i kritikima valdike Grigorija koji je svojim nastupima razbudio dio crkve koji ne pristaje gvozdenu šaku režima.

Prvoimenovani Vučićev kandidat za patrijarha, mitropolit Porfirije, kampanju je otpočeo na dan sahrane patrijarha Irineja, i to na TV Pink gostovanjem u Hit tvitu što je u crkvenim krugovima ocijenjeno kao prvorazredni skandal.

Ali, vremenom se otvorilo pitanje da li je Porfirije definitivni Vučićev izbor ili je njegovo medijsko eksponiranje bilo zapravo samo priprema za pravog režimskog kandidata - vladiku bačkog Irineja Bulovića, čovjeka nekada bliskog Slobodanu Miloševiću i Vojislavu Šešelju, a danas svemoćnom Vučiću koji se okitio ordenom Svetog Save upravo na njegovu inicijativu.

Rasplet će uskoro biti poznat, ali je očigledno da narasta nezadovoljstvo i revolt velikog broja vladika i sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji ne prihvataju da crkva bude partijska ćelija Aleksandra Vučića i njegove stranke, piše Direktno.rs. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.