open-navfaktor-logo
search
Njemačka organizacija Tuv Sud
Zanimljivi savjeti: Kako sve možete uštedjeti gorivo u vožnji
AUTOR: HAK Revija/Faktor
11.06.2024. u 12:07
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Njemačka organizacija Tuv Sud, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne, prenosi HAK Revija.
Kako biste uštedjeli gorivo, prebacite u višu brzinu pri 2.000 obrtaja u minuti.
Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 kilometara na sat možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno o prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…), možda čak i u petoj.
Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stepen prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati.
Kada ugledate crveno svjetlo na semaforu, maknite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do posljednjeg trenutka stiskati papučicu gasa i potom snažno kočiti.
Na autocesti nemojte voziti brže od 130 kilometara na sat. Nerijetko je zbog prirode saobraćaja, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.
Riješite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih sto kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litre. Isto vrijedi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.
Na kraju, 0,2 bara preslabo napuhane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset posto.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.