Novinar Slobodne Dalmacije upravo s njom je razgovarao ovim povodom, a ona je ispričala detalje izlaska iz bolnice, opisala sedmice razdvojenosti od muža, te otkrila šta se sve nalazi na Enesovom spisku želja koji je sastavio dan prije izlaska.

Enes Dedić, koji živi u Phoenixu gdje radi kao projektni menadžer u obnovi velikih infrastrukturnih objekata, razbolio se po povratku iz Sarajeva 7. marta, gdje je bio na majčinoj sahrani. Nikada nije ustanovljeno je li se zarazio u putu, dok je bio u rodnom gradu ili na povratku, jer je u oba smjera mijenjao gradove, avione i aerodrome. Tegobe koje prate bolest je osjetio već iduće jutro, ali niko nije posumnjao u koronavirus. Nakon pet dana počeo je teško da diše i tada je primljen u bolnicu. Potvrda da je zaražen stigla je nakon sedam dana, koliko su se tada i čekali rezultati testova, ali je u međuvremenu već stavljen na respirator.

O ozbiljnosti njegovog stanja prvih sedmica govori činjenica da je među prvima u cijeloj Americi morao biti priključen na ECMO, visokorizičnu mašinu koja izvlači krv iz tijela pacijenta, upumpava kisik u nju, a onda je vraća u tijelo kako bi pomogla plućima i srcu. Dedić se probudio nakon 11 dana tretmana i to što je počeo komunicirati s liječnicima, dalo je nadu cijeloj zemlji u borbi s epidemijom.

Kako je kazala njegova supruga, protekli period je za njihovu porodicu bio najružniji san iz najgorih noćnih mora. Ona i suprug se nikako nisu viđali, a po izlasku njoj je prvoj pohrlio u zagrljaj.

- Posljednjih deset dana Enes je proveo u HonorHealth Hospital na rehabilitaciji. Tamo je došao u električnim kolicima, jer nakon otpuštanja iz medicinskog centra „John C. Lincoln“ bio je jako slab, onemoćao. Mogao je stajati na svojim nogama i prevaliti koji metar, ali ne zadugo. Malo po malo dolazio je sebi. Iako je bio najteži bolesnik, od sviju je najbrže napredovao. Toliko da je i liječnike iznenadio. Bit će da je malo do genetike, malo do jakog srca, malo do ljubavi, sve je pomoglo da izađe kao pobjednik iz najteže bitke svog života – rekla je Olivera Dedić Markota za Slobodnu Dalmaciju.

Enes još nije sasvim vratio snagu, te se brzo umara. Rehabilitaciju će nastaviti u svojoj kući, gdje će redovno dolaziti patronažna sestra i fizijatar. Kako kaže njegova žena, iako ni dan danas nije povratio čula ukusa i mirisa, kroz bolničke dane se zaželio svega. Na vrhu njegove liste želja hrane koju bi volio pojesti je pita.

Enesova borba sa virusom preokrenula im je život i planove za 360 stepeni. Iako su ovog ljeta planirali doći na odmor na Jadran, u svoju kuću u Orebiću, prema Oliverinim riječima o tome sada ne pomišljaju, a dolazak u Evropu bi im bio realan tek idućeg ljeta.