- Poruka EU i Austrije danas je vrlo jasna i kratka - mi vas nećemo ostaviti na cjedilu - kazao je Schallenberg na press konferenciji s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

VEZANI TEKST - Optužbe za korupciju: Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio ostavku

Istakao je vrlo bliske i široke međuljudske odnose između Bosne i Hercegovine i Austrije, s obzirom na činjenicu da u Austriji živi više od 200.000 osoba porijeklom iz BiH.

- Pomoći BiH danas znači pomoći samom sebi - poručio je tada Schallenberg.

On je posebno podvukao da je BiH ključna zemlja u regionu i da bez stabilne BiH ni region ne može biti stabilan.

- Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora - poručio je on.

Rekao je i da smatra da BiH ima dobru priliku u ovoj godini u pogledu približavanja EU, i dodaje kako će Austrija ostati aktivna i u okviru svojih mogućnosti pružiti podršku da se postignu željeni rezultati.

- Kristalno je jasno da je budućnost BiH i regiona u EU. U tom smislu mi jasno zagovaramo da sve države ovog regiona budu uključene u konferenciju o budućnosti EU. Svakako mislimo da tu pripadaju i zemlje za koje želimo da što prije budu dio evropske porodice - zaključio je Schallenberg.

Inače, Alexander Schallenberg rođen je 1969. godine u švicarskom Bernu, gdje mu je otac služio kao ambasador Austrije. Kao dijete diplomate pored Švicarske, odrastao je u Indiji, Španiji i Francuskoj. Po struci je pravnik, a od 1997. godine zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije. Od juna 2019. godine šef je austrijske diplomatije.