Na graničnom prijelazu Maljevac, prema BiH, danas je postavljena ograda, a temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok, izvijestilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske te podsjetilo na Schengenski katalog za nadzor vanjskih granica i odredbe Zakona o nadzoru državne granice, javlja Hina.

Inače, granični prijelac Maljevac nalazi se kod Velike Kladuše.

Ministarstvo finansija kao tijelo nadležno za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza, na traženje MUP-a, postavilo je 10. juna 2019. godine pomičnu fizičku barijeru (ogradu) na Granični prijelaz Maljevac s obzirom na to da je Schengenskom katalogu EU-a za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno "kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odijeljeni ogradom, a iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet", saopćio je MUP RH.

Također, podsjeća se, Zakonom o nadzoru državne granice propisano je da graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolina s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje saobraćaja i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti.