open-navfaktor-logo
search
Komentar 20. kola PLBiH
Adnan Gušo: Zrinjski prvi favorit za titulu, očekujem da Željo izbori Evropu
Adnan Gušo, nekadašnji golman sarajevskog Željezničara, jedan je od onih čije ime je ispisano u historiju Premijer lige Bosne i Hercegovine.
27.02.2023. u 20:57
get url
text

Čuvar mreže koji ima 24 nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u sezoni 2011/2012, uspio je mrežu netaknutom sačuvati 1.180 minuta. Gušo je rekorder postao 5. maja 2012. godine na gostovanju kod Veleža, a prije njega najveći niz bez primljenog gola imao je Ibrahim Mujkić, golman Budućnosti iz Banovića.

Gušo je bio i trener golmana u stručnom štabu Plavih, a sada radi u Omladinskom pogonu tima sa Grbavice.

Za Faktor je komentarisao utakmice 20. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

- Zrinjski je prvi favorit za titulu, a za Evropu će se boriti Široki Brijeg, Borac, Željezničar, Sarajevo i Velež. Kada je u pitanju borba za opstanak, rano je tome još govoriti, jer su sve ekipe iz donjeg dijela tabele u opasnosti.    

Sarajevo - Zrinjski 0:2

- Bez publike je teško igrati. Za Sarajevo je ovo bila prva takmičarska utakmica ovog proljeća, dok je Zrinjski igrao Kup. Za mene nije iznenađenje pobjeda Mostaraca, jer je Sarajevo dosta promijenilo ekipu, doveli su veliki broj igrača i potrebno je vremena dok se sve to uklopi. S druge strane Zrinjski je uigrana ekipa, došlo je do promjene trenera, ali je kostur ekipe ostao.

Očekivao sam više od Sarajeva. U polju su dobro igrali, držali loptu, imali posjed na svojoj strani, ali u završnici nisu imali ništa konkretno. Samo ima, FK Sarajevo, tjera ih da se moraju uključiti u borbu za Evropu. Ima još dosta utakmica do kraja.

Borac - Široki Brijeg 1:0

- Tvrda utakmica, riješena u 94. minuti. Borac je ima pritisak, stvarao je šanse, ali ni Široki Brijeg nije bio bezopasan. Bilo je za očekivati da Borac na svom terenu pravi pritisak i očekuje se da će biti tako u svakoj utakmici, da će u svakom meču ići na pobjedu.

Na kraju, zaslužen trijumf Borca, ali ni Široki Brijeg nije bio lagan zalogaj. Niti će biti bilo kome. U vrhu su, u borbi za Evropu i to nije slučajno.

Ova dva meča su odigrana na novim, hibridnim terenima, ali za očekivati je da će u Mostaru i Banjoj Luci biti dobri terenu, zbog klime. Malo će biti teže u Sarajevu i Tuzli, gdje će biti više snijega. Sigurno je da će tereni biti u dobrom stanju, ali ne toliko kvalitetni kao u Mostaru ili Banjoj Luci. Svakako da je ljepše gledati fudbal na takvim terenima. Vidjeli smo za vikend, ali smo vidjeli i na Grbavici u proteklim godinama. I sigurno je da će biti kvalitetniji fudbal.

Igman - Željezničar 3:1

- Igman je doveo sjajnog trenera. Svi znamo ko je Husref Musemić u našoj državi. Doveli su kvalitetna i ciljana pojačnja, što se vidjelo na ovoj utakmici.

Željezničar je imao nekoliko prilika, kada je trebalo da izjednači, primili su drugi gol... Očekivali smo svi više od Željezničara. Da su dobili uključili bi se u borbu za sami vrh... Međutim, ima još mnogo da se igra. I očekujem od Želje da će izboriti plasman u Evropu.

Posušje - Leotar 1:1

- Na Mokrom docu je bilo suprotno od Banja Luke i Mostara, kada su u pitanju uslovi. Teren je bio katastrofalan za igru, a s obzirom na to ekipe su dale maksimum i mislim da je realan rezultat.

Leotar ima dobrog trenera (Marko Maksimović, op.a.), jednog od boljih u BiH, zadržali su kostur ekipe, dat će maksimim, imaju dobre uslove, i sigurno će se do kraja boriti za opstanak.

I Posušje je zadržalo veliki broj igrač. Igraju dobro na svom terenu. U prvom dijelu sezone su bili tvrd orah svima, niko ih nije lako nadigrao. Ulažu u insfrastrukturu, uskoro će dobiti i reflektore, znači da imaju ambicije da ostanu u PLBiH. I nadam se da će izboriti opstanak, zato što svojom korektnošću zaslužuju da budu dio elite.

Tuzla City - Velež 1:1

- Vidjeli smo svi kakav je bio teren, šta se dogodilo Veležu prije utakmice, saobraćajna nesreća u kojoj je bilo i poginulih... Utakmica koja je mogla otići i na drugu stranu. Međutim, Velež je imao malo više šansi, iskoristio je jednu od njih i zasluženo dobio. Mostarci su se ovim trijumfom uključili u borbu za Evropu.

Tuzlaci su se pojačali, imaju dobro ekipu po imenima, možda među pet, šest ekipa. Ali, opet ponavljam, svi su se pojačali, zadržali su kostur ekipa, a svi znamo da su u drugom dijelu prvenstva igra na maksimumu. Veliki nedostatak im je, kao i Slobodi, što ne igraju u Tuzli.

Sloga - Sloboda 2:2

- Loš teren, ali dobra utakmica. Žao mi je što je nad Bukvićem bio prekršaj, koji nije sviran. Golman treba da bude zaštićen u pet metara i svaki kontakt sa protivničkim igračem svira se faul. Ali, opet gledajući komplet utakmicu mislim da je remi najrealniji.

Sloga ima dobrog trenera. Zoran Ćurguz je trener kojem se mora odati priznanje, jer sjajno vodi ekipu, iako i oni igraju ne neutralnom terenu, praktično svaki meč su gosti. On iz ekipe izvlači maksimum, a imaju mentalitet da se ne predaju i da igraju do kraja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.