open-navfaktor-logo
search
EUROPOL
Akcija protiv superkartela: U Dubaiju "pao" Edin Gačanin Tito?
Na zahtjev holandskog javnog tužilaštva (OM), u Dubaiju su uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom. Jedan od uhapšenih je državljanin BiH.
28.11.2022. u 11:10
get url
text

Holandska policija saopćila je da će Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) biti upućen zahtjev za izručenje obojice osumnjičenih. 

Ova hapšenja su dio međunarodne operacije koju koordinira Europol. Pored Holandije, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španije, Francuske, Belgije, UAE i Sjedinjenih Država.

Prilikom hapšenja, istražne službe su intenzivno i uspješno sarađivale sa policijskim snagama Dubaija i sa oficirima za vezu uključenih zemalja stacioniranih u UAE.

EUROPOL navodi da je ova akcija izvedena u sklopu šire operacije pod nazivom "Pustinjsko svjetlo".

U sklopu ove operacije ukupno je uhapšeno 49 osumnjičenih, koje EUROPOL smatra "krupnim ribama" koje su se okupile i formirale ono štto je poznato kao "superkartel" koji je kontrolirao oko trećine trgovine kokainom u Europi.

Hapšenja su kulminacija paralelnih istraga koje se vode u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima uz podršku Europola o aktivnostima ove kriminalne mreže umiješane u trgovinu drogom velikih razmjera i pranje novca.

Obim uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih bio je ogroman, a organi za provođenje zakona zaplijenili su više od 30 tona droge tokom istrage.

U Holandiji, Nacionalna jedinica (Dienst Landelijke Recherche) i odjel kriminalističke istrage Eenheid Rotterdam provode krivičnu istragu.

Hiljade kilograma

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac holandske i marokanske nacionalnosti. Progoni ga Državno tužilaštvo Roterdama zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine, učešća u kriminalnoj organizaciji, pranja velikih količina novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu počela je dešifrovanim porukama sa Sky aplikacije.

Riječ je o teškim krivičnim djelima koja ukazuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antwerpen i Rotterdam. Uhapšeni muškarac je osumnjičen za važnu koordinirajuću ulogu u uvozu kokaina. Bio je pod međunarodnom uzbunom od aprila 2022. godine i tražene su od strane svih zemalja članica Interpola.

Sky poruke

Drugi osumnjičeni uhapšen u Dubaiju je 40-godišnji Holanđanin, koji je i državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je pokrenuta i krivična istraga na osnovu presretnutih Sky poruka. Krivični postupak protiv njega vode tužioci holandskog Državnog tužilaštva.

Muškarac nije samo osumnjičen za uvoz velikih količina kokaina. On je također osumnjičen za (pripremanje) uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina.

Sirovine za proizvodnju lijekova stizale su preko luke Antwerpen i imale su kompaniju u Holandiji kao krajnju destinaciju.

Osumnjičeni je vjerovatno imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. Ovo uključuje seriju od približno 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine sa odredištem u Holandiji.

Na osnovu razgovora na Skyu sumnja se i da je ovaj muškarac kao organizator, broker i finansijer umiješan u uvoz 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južnoafrička Republika) u Roterdam.

Portal Istraga, pozivajući se na više izvora iz međunarodnih policijskih agencija, objavio je da je u Dubaiju uhapšen Edin Gačanin Tito. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.