open-navfaktor-logo
search
Značajan korak
Američka agencija za lijekove odobrila Pfizer vakcinu za djecu od 12 od 15 godina
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je da je odobravanje korištenja Pfizer vakcine za osobe stare od 12d do 15 godina značajan korak u borbi protiv epidemije koronavirusa.
11.05.2021. u 09:03
get url
text

To je odlična vijest, rekla je za New York Times pedijatrica i stručnjakinja za vakcinu Kristin Oliver.

Ona je dodala da već dugo vremena čekamo da se zaštite djeca iz te dobne grupe.

Podsjetimo, Pfizer vakcina do sada je bilo odobrena za sve osobe koje su navršile 16 godina.

Čelna žena FDA-a, doktorica Janet Woodcock, rekla je da se ovim potezom nastoji napraviti korak bliže osjećaju normalne i okončanju pandemije. 

Ipak, odobrenje FDA-a nije posljednja prepreka Pfizeru. Savjetodavni odbor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti trebao bi se uskoro sastati kako bi pregledao podatke i dao upute za vakcinaciju djece stare od 12 do 15 godina. Ako odbor prihvati vakcinu, kao što se i očekuje, vakcinacija može odmah početi.

Podsjetimo, Pfizer je krajem aprila podnio zahtjev pri Evropskoj agenciji za lijekove da se njihova vakcina protiv koronavirusa odobri i za vakcinaciju djece u Evropskoj uniji.

Tržišna dozvola bi trebala biti izmijenjena kako bi se vakcinom Biontech/Pfizera protiv koronavirusa mogla vakcinisati i djeca starosne dobi između 12 i 15 godina, saopćila je tada ta kompanija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.