Austin je održao zajedničku konferenciju za novinare sa zapovjednikom američke vojske Markom Milleyom.

Austin je rekao da je Rusija rasporedila stotine hiljada vojnika duž ukrajinske granice, uključujući Bjelorusiju i Krim, te kako nagomilavanje vojske traje.

Ističući da je Rusija pojačala svoje vojne aktivnosti u sjevernom Atlantiku i Mediteranu, kao i svoje aktivnosti u Crnom moru, Austin je rekao kako "ne vjerujemo da je Putin još donio konačnu odluku o upotrebi ovih snaga protiv Ukrajine, ali iskreno, sada je sposoban da to učini".

Austin je rekao da bi ruska intervencija u Ukrajini značila da ona ne želi jak i odlučan NATO zapadno od Moskve.

Ponavljajući da SAD neće slati vojsku u Ukrajinu u borbene svrhe, Austin se suzdržao od komentarisanja opcije slanja vojnika za evakuaciju američkih državljana.

Načelnik Generalštaba američke vojske general Mark Milley poručio je kako u bliskoj prošlosti nisu vidjeli slično vojno gomilanje Rusije na ukrajinskoj granici, te da je situacija kao u razdoblju Hladnog rata.

Milley je upozorio da će ishod eventualne ruske invazije na Ukrajinu biti katastrofalan, posebno u urbanim područjima.

Navodeći da će nastaviti pružati podršku u vojnoj opremi Ukrajini, Milley je rekao da će, ako Rusija interveniše u bilo kojoj od zemalja NATO-a, snažne snage NATO-a odgovoriti u okviru petog članka NATO-ovog sporazuma.