open-navfaktor-logo
search
Napad u Beču
Austrijski ministar unutrašnjih poslova: Video dokaz potvrđuje da je terorist djelovao sam
Terorist koji je u ponedjeljak ubio četiri osobe u Beču, glavnom gradu Austrije, u julu je pokušao ilegalno kupiti metke iz Slovačke, o čemu su bile upoznate i austrijske obavještajne službe, kazao je danas novinarima austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.
04.11.2020. u 20:56
get url
text

Istakao je da video dokaz također potvrđuje da je napadač djelovao sam, dodajući da je možda bilo propusta u komunikaciji u vezi sa dojavom slovačke obavještajne službe.

Naglasio je kako su postojali određeni problemi i propusti u postupanju Austrije s informacijom koju su dobili iz Slovačke nakon što je napadač pokušao kupiti municiju u toj zemlji.

- Jasno je da je nešto krenulo krivo u koracima u komunikaciji koja je uslijedila - rekao je Nehammer te je pozvao na formiranje nezavisne komisije koja bi ispitala rad austrijske obavještajne službe.

Još je kazao da je napadač, kojeg je ubila policija, obmanuo program za reintegraciju u društvo.

Istakavši da se istraga o terorističkom napadu nastavlja, Nehammer je rekao da je privedeno 14 osoba za koje se smatra da su povezane sa 20-godišnjim teroristom, dodajući da se radi o osobama različitih nacionalnosti.

Generalni šef za javnu sigurnost Franz Ruf istakao je da je napadač pokušao otići u Afganistan 2018. godine, ali to nije bilo moguće jer nije imao vizu.

Dodao je da je terorist kasnije iste godine otišao u Tursku, odakle je pokušao preći u Siriju, ali je zadržan u Turskoj koja ga je isporučila Austriji. Tada su ga austrijske vlasti uhapsile i osudile na 22 mjeseca zatvora, ali je pušten na uslovnu slobodu 11 mjeseci prije nego što je odslužio kaznu.

U međuvremenu, poznat je i identitet četiri osobe koje su izgubile život u terorističkom napadu. Dvoje su državljani Austrije, jedan Nijemac i jedan državljanin Sjeverne Makedonije.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.