open-navfaktor-logo
search
Diaspora Invest
Autotech BH konstruirao liniju za proizvodnju 120.000 hirurških maski na dan
Kompanija Autotech BH je uradila konstrukciju proizvodne linije koja bi mogla proizvesti 120.000 troslojnih hirurških maski u 24 sata. 
05.04.2020. u 12:22
get url
text

- Od svog osnivanja do danas, nastojali smo podići svijest šire društvene zajednice o prednostima automatizacije u proizvodnji. Kao pionir u nekim oblastima robotike i automatizacije u BiH, kompanija Autotech BH, na neki način, ima i odgovornost da iskoristi znanja našeg tima u pravcu nečega što je zajednički društveni interes. Ulagali smo u obrazovanje mladih inženjera, sada imamo generaciju sjajnih stručnjaka koji su odgovorili na trenutne potrebe - uradili smo konstrukciju proizvodne linije koja može, oslonjena na domaće kapacitete, proizvesti 120. 000 hirurških maski za 24 sata. Za finalizaciju ovog projekta sada nam je potreban partner-investitor s kojim ćemo ovu konstrukciju prenijeti iz planova u stvarnost - poručio je direktor kompanije Seudin Softić.

Iz kompanije Autotech BH poručuju da su već u razgovorima s partnerima iz Srbije i Slovenije, ali da žele dati priliku i lokalnim investitorima da se uključe, kako bi ovo u potpunosti bila bh. inovacija i bh. proizvod.

- Sada je vrijeme da bh. poduzetnici ulože svoj novac, znanje i resurse u kreiranje odgovora na pandemiju COVID-19. Imamo ljude, imamo veliku šansu i vjerujem da svojim djelovanjem možemo utjecati na to koji scenarij čeka Bosnu i Hercegovinu po pitanju širenja virusa COVID-19. Na tom putu, neko treba samo ostati kod kuće, ali mi, inženjeri i ljudi koji znaju iskoristiti napredne tehnologije, možemo napraviti veći iskorak. Hajde da to uradimo zajedno i da pokažemo da BiH može napraviti nešto za sebe, spasiti živote i okrenuti stvari, što se kaže, u našu korist - zaključio je Softić, saopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.