Tržište kapitala

Banjalučku berzu "održavaju" samo obveznice RS

Objavljeno: 09.10.2019. u 11:53

Kao i ranijih godina, u javnim ponudama na Banjalučkoj berzi dominiraju obveznice Vlade RS, što čini čak 91,51 posto ukupnog iznosa prikupljenih sredstava

Vlada RS

Zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) razmatraju danas izvještaji Komisije za hartije od vrijednosti. U tom dokumentu je navedeno da je tržište kapitala zabilježilo pad tržišne kapitalizacije i u prošloj godini.

Lani je došlo do pada ukupnog prometa na Banjalučkoj berzi u odnosu na prethodnu godinu (12,1 posto) i manji je od ostvarenog prometa u posljednje četiri godine, ali se još uvijek nalazi iznad ostvarenog prometa u periodu od 2008. do 2013. godine.

Promet na Banjalučkoj berzi (uključujući blok poslove, prijavljene poslove po osnovu preuzimanja, aukcije za pakete akcija, obveznice i javne ponude) u 2018. iznosio je 428.170.864 KM, što je 12,06 posto manje od ostvarenog ukupnog prometa u 2017.

Kao i ranijih godina, u javnim ponudama na Banjalučkoj berzi dominiraju obveznice, što čini čak 91,51 posto ukupnog iznosa prikupljenih sredstava.

Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta su izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, o poslovanju Investiciono - razvojne banke, Regulatorne komisije za energetiku te između ostalog o radu RTRS-a.

U Narodnoj skupštini RS-a je sinoć razmatran Prijedlog strategije razvoja preduzetništva žena RS-a za period 2019. - 2023. godina, Prijedlog strategije za unapređivanje položaja starijih lica do 2028. te Izvještaj o stanju u bankarskom sistemu RS u prošloj godini.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije