open-navfaktor-logo
search
Čile
Bazen velik poput okeana: Osvježenje u kilometar širine i 3,5 metara dubine
Ovako izgleda drugi najveći bazen na svijetu, koji se prostire na oko osam hektara, odnosno velik poput 11 fudbalskih igrališta.
26.07.2020. u 22:54
get url
text
Čile bazen

U hotelskom kompleksu u Čileu nalazi se drugi najveći bazen na svijetu, kojeg je izgradila multinacionalna kompanija Crystal Lagoons, a koji više liči na okean nego bazen.

Iako i dalje mislimo kako se ni jedan bazen ne može mjeriti s morem, plivajući ovim male su šanse kako bi vas mogla smetati gužva u vodi. Naime, bazen privatnog resorta San Alfonso de Mar prostire se na površini od oko osam hektara, a sadrži ukupno 66 miliona galona filtriranog mora iz Tihog okeana.

S trona najvećeg bazena na svijetu zbačen je 2015. godine od hotela Citystars Sharm el Sheik iz Egipta, koji je s površinom od 12.5 hektara proglašen najvećim, a taj se podatak nalazi i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Unatoč tome, čileansko vodeno čudo i dalje je vrlo posjećeno. Da se u njemu nećete samo brčkati, govori i podatak da mu je maksimalna dubina 3.5 metara. U njemu možete roniti, a postoji mogućnost i bavljenja skijanjem na vodi.

No, od svih podataka, ipak je daleko impresivniji onaj koji se tiče veličine – bazen je velik kao šest hiljada standardnih bazena. Posebnu draž cijelom bazenu daje njegova tirkizna boja, a temperatura vode iznosi 26 stepeni, tako da se ovdje znatno ugodnije, ali i sigurnije kupati nego u okeanu.

Bazen je otvoren 2006. godine, nakon pet godina građenja, a za cijeli je projekt utrošeno između 1,5 i 2 milijarde dolara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.